Friday, 23 May 2014

Alahai Jung Shin

Assalamualaikum uollss....
Hua.... Sibuk tak terkata dah ni....
Dengan beg tak siap2 lagi, bertambah sibuklah daku lepas ni...
Memandangkan minggu depan nak bercuti, biarlah sibuk skit...
Alhamdulillah la hari ni kurang sikit sibuknya.... hehe

- aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-

Alahai Jung Shin....
Dah jatuh pulak masa konsert CN BLUE kat Hong Kong....
Tu la bersemangat sangat, kan dah jatuh....
Lain kali jangan jatuh dah.... Kalau jatuh cinta dengan Awatif tak pa... okay???


Awatif rasa Jung Shin sangat handsome dalam mv Can't Stop....
Sebabnya rambut dia dah pendek...
Dulu mula2 Awatif suka Yong Hwa semenjak He's Beautiful....
Tapi kalau bab CN BLUE, Awatif tak boleh amik Yong Hwa sebab si kembar Syahirah tak bagi...
Kejam tau.... Den yang suka dia dulu....
Tak pa.... Jung Shin lagi handsome rambut pendek.... kan??? haha....
Bukan dulu dia tak handsome, cuma kurang nampak muka dia.... hehe...
Apa2 pun CN BLUE hebat....


Dan....
Tahun ni rasanya daku terpaksa meroyan sekali lagi....
Jangan harap la nak perabis duit pi konsert CN BLUE....
Alamatnya tunggu duit berkepuk-kepuk, boleh la....
Time tu, CN BLUE pun dah tak larat nak buat konsert Asia tour dah....
Sabo je la.... Moga2 rezeki daku lebih murah nanti... hehe...

p/s: Boice yang pergi nanti kirim salam kat diorang okay....huhu

The Liebster Award from Aiesyah

Assalamulaikum uolls….
Entry kali ni bertujuan menjawab soalan Aiesyah
Maka dengan ini daku nak feeling2 retis sekali lagi…. hehe
Soalan2 Aiesyah adalah



1. Apakah nama samaran anda atau nama panggilan yang sering disebut oleh kawan-kawan atau keluarga anda?
Nama panggilan Awatif banyak disebab nama Awatif agak panjang… Tapi kebanyakannya (65%) panggil Watip @ Watif stand for Awatif…. Dan lebih klasik lagi panggil Eton for Saidatul (about 25%)

2. Ulangtahun kelahiran ke berapa yang paling anda tidak dapat lupakan. Kenapa?
Ulangtahun kelahiran yang tak dapat dilupakan ialah masa ulangtahun ke-17 kot… Sebabnya kawan2 buat surprise party untuk Awatif, tapi Awatif tak dapat pergi pun sebab balik kampung…. Rugi sangat…. Hehe…

3. Kenangan sekolah yang anda tidak dapat lupakan?
Kenangan sekolah semuanya memang susah nak lupakan…. Tapi paling ingat waktu join team drama…. Dari waktu berlatih, persembahan sehinggalah pertandingan semuanya paling berharga…. Dan banyak orang panggil Awatif Mak The sebabkan watak yang Awatif bawa tu… hehe

4. Kalau diberi peluang untuk bercuti, kemanakah destinasi pilihan anda? Kenapa?
Untuk bercuti, Awatif pilih Langkawi, Malaysia atau China sebab banyak tempat2 semulajadi seperti Huangshan atau Jiuzhaigou. Pokoknya tempat2 yang banyak pokok atau hijau la… hehe…

5. Anda lebih gemar artis KPOP atau Indon atau Malay atau selian daripadanya? Kenapa?
Artis Malaysia Awatif suka Dato’ Siti Nurhaliza ja lebih… Tapi dah tentu banyak artis KPOP sebabnya lagu2 diorang catchy dan diorang good looking… I love their fashion… hehe

6. Beri pendapat anda tentang blog saya.
Memandangkan Awatif suka warna putih, Awatif suka sangat blog Aiesyah.... Loading yang cepat membuatkan Awatif senang nak buka… hehe

7. Kalau anda kaya, apakah tindakan anda untuk memanfaatkan kekayaan anda?
Kalau Awatif kaya, selain dari menderma, Awatif akan melabur kerana dengan cara tu, insyaallah harta Awatif akan bertambah…. The more you give, the more you get….

8. Dalam ahli keluarga anda, siapakah yang paling rapat dengan anda? Berikan alasan.
Awatif paling rapat dengan adik beradik…. Adik kembar Awatif rapat dengan Awatif sebab umur kami tak jauh beza dan kami selalu bergosip, bergaduh manja dan suka benda yang sama. Adik bongsu Awatif seorang je lelaki, jadi dia manja dan rapat dengan Awatif jugak…

9. Gambarkan sahabat baik anda.
Sahabat baik Awatif seorang yang ceria dan sentiasa menyokong Awatif walaupun kami tak selalu berjumpa….

10. Jika anda diberi peluang atau kuasa untuk putarkan masa, waktu bilakah anda pilih? Mengapa?
Kalau diberi peluang, Awatif akan pilih zaman sekolah sebabnya zaman paling seronok tanpa beban kerja yang berat dan paling penting, dapat duit sekolah…. Hehe

11. Sejak bila anda berblogging? Kenapa anda berblogging?
Awatif berblogging sejak tahun 2011 sebenarnya…. Pada asalnya Awatif berblogging untuk menjauhkan diri dari Facebook atau lebih tepat, orang yang kenal Awatif…. Tapi sekarang, berblogging untuk menambahkan ilmu….

- Daku feelin2 Cheon Song Yi lagi ketika ini.... haha-

Tuesday, 20 May 2014

The Liebster Award From Aniesa Ahmad

Assalamualaikum uollss….
Alhamdulillah…. Awatif ditag oleh Aniesa Ahmad pula….
Jadi, kali ni Awatif akan menjawab soalan Aniesa…  Boleh kan??


Soalan-soalan Aniesa ialah:

1. Apa yang anda faham tentang “KELUARGA” ?
Apa yang Awatif faham tentang keluarga ialah sebuah organisasi yang terdiri daripada Ibu, Bapa dan adik beradik yang mempunyai hubungan yang baik dan saling memerlukan….

2. Dalam banyak-banyak Blogger, Blogger mana yang paling anda suka?
Dalam banyak-banyak blogger, banyak yang Awatif suka…. Tapi yang paling Awatif suka maybe WanCrazyKids memandangkan Awatif selalu baca entry dia dan dia seorang yang kelakar….

3. Kenapa anda berblogging?
Pada asalnya Awatif berblogging untuk menjauhkan diri dari Facebook atau lebih tepat, orang yang kenal Awatif…. Tapi sekarang, berblogging untuk menambahkan ilmu….

4. Video yang paling anda minat? Alasan.
Sudah tentunya KPOP MV….. Sebabnya Awatif suka tengok fesyen diorang… Yang seksi seksa tu buat rabun je… hehe

5. Antara ayah dan ibu yang mana paling anda takut? Sebab?
Antara papa atau mama Awatif, Awatif lebih takutkan Papa. Walaupun Papa tak selalu marah, tapi bila marah tu keluar, konfem menangis tadah baldi memandangkan Awatif ni sensitive teramat…

6. Antara makan dan tidur, yang mana satu anda pilih?
Awatif pilih makan. Kenyang perut, suka hati… hehe

7. Cikgu yang paling anda ingati. Kenapa?
Cikgu yang paling Awatif ingat ialah cikgu sekolah rendah Awatif iaitu Syed Shahrul Nizar sebab melalui beliau Awatif tahu apa itu keseronokan belajar… Dan beliau juga selalu memberi kepercayaan kepada Awatif membuatkan Awatif lebih bersemangat…

8. Jika diberi peluang untuk mengundur masa lalu, apakah anda akan pulang ke masa lalu?
Sekali fikir mungkin nak balik ke masa lalu, tapi dua kali fikir tak nak la…. Yang lepas biarkan berlalu. Perlu fokus masa sekarang untuk kesenangan masa depan…

9. Apakah jasa sahabat yang tidak pernah dilupakan?
Jasa??? Tak ingat la… Mungkin terlalu banyak kot…. Tapi memori dengan sahabat memang tak dapat dilupakan

10. Apakah yang ingin anda capai dalam masa 5 tahun?
Dalam masa lima tahun Awatif nak memiliki semua yang Awatif nak, rumah sendiri, kereta sendiri, duit sendiri. Pokoknya semua sendiri la supaya tak susahkan parents lagi…. dan mungkin keluarga sendiri…. Hehe

11. Antara ilmu dan harta yang mana satu pilihan anda?
Mula2 Awatif cepat2 pilih harta. Tapi Awatif akan pilih ILMU sebab dengan ilmu pun kita boleh buat HARTA… kan??


Terima kasih Aniesa….
Syok jawab soalan ni…. Terasa diri macam feymes lak…. Haha….


First Liebster Award from Cik Oren

Assalamualaikum uollsss… Hai…
Awatif telah di tag oleh Cik Oren untuk The Liebster Award…
Thanks Cik Oren sebab sudi nominated Cik Awatif…. Hehe
Jadi, untuk kali ni Awatif akan jawab soalan Cik Oren… Sorry ye… lambat sikit…


Soalan-soalan Cik Oren:

1. Your date of birth
My date of birth??? It’s on 8 June 1993

2. What kind of book do you like to read?
I usually like to read comic but I enjoy novels too….

3. Who is your favorite author?
I would like to choose Fauziah Ashari as my favorite author… Same favorite with my mom…

4. What do you like to share in your blog?
My passion or my life…. It’s all about me…

5. Your favourite bloggers.
Maybe WanCrazyKids….. He’s funny…

6. Your hobby.
Sewing or maybe cooking and eating…. Haha

7. What’s your activity during weekend?
During weekend I usually sleep a lot…. Hehehe

8. Your favourite food.
It’s Tomyam because it has variety of taste….

9. Do you play any music instruments?
Yes… I play piano and keyboard for almost 11 years but still categorized as beginners sebab belajar tak habis :P

10. Your favorite artist.
Siti Nurhaliza

11. What’s your opinion about this blog?
My opinion….. Your blog attractive with the orange colour … The most important is, it’s fast loading…. Hehe....

Maka dengan itu, Awatif telah nominate mereka
1. Cik Farah
2. Chenta Zaira
3. Cik Dibah
4. Mira Badawi
5. Zara
6. Inda Lastari
7. Hana @ Fiesya
8. Fatin Lollipopz
9. Eleena Zakaria
10. Miss Suhaiza
11. Aiesya

Berikut merupakan soalan Awatif untuk mereka
1. Apakah warna kegemaran anda?
2. Apakah rancangan televisyen yang paling digemari?
3. Masakan apakah yang paling senang yang pernah anda buat?
4. Rancangan kartun kesukaan anda?
5. Tempat yang anda TAK NAK pergi? Kenapa?
6. Lagu kegemaran anda sekarang?
7. Apa pendapat anda tentang Korean @ KPOP @ Korean Drama?
8. Stail fesyen apakah yang anda suka?
9. Siapakah follower terbaru anda?
10. Gambarkan tentang diri anda.
11. Satu perkatan yang dapat anda gambarkan tentang Cik Awatif.

Minta maaf kalau uollss dah ditag oleh blogger lain…. Kalau sudi, boleh la jawab ye…. Kesudian anda amatlah dihargai... bolehlah kita saling kenal mengenal kan??? Terima kasih….



Monday, 19 May 2014

Fakta Anak Pertama

Assalamualaikum uollsss….
Hai…. Semua orang masih sibuk nampaknya….
Tinggallah daku sorang2 kat rumah sementara nak tunggu dapat kerja nih….
Nasib baik ada uollsss…. Kan??? Hehe
Sapa nak pertama angkat hidung….
Kita geng…. Hehe….
Susah sebenarnya jadi anak pertama nih….
Banyak tanggungjawab….. Walaupun perempuan, tanggungjawab tetap besar…kan??
Fakta nih Awatif copy paste dari weechat moment je…
Boleh la uollss nak check sama dengan uollss tak…
Ataupun boleh bandingkan dengan kakak @ abang uollss….


Fakta anak pertama:
1. Suka menyendiri tapi kadang2 perlukan seseorang untuk bagi sokongan kat dia
2. Mudah bergaul dan peramah
3. Nampak garang tetapi baik hati
4. Nampak sombong tapi peramah bila dengan orang yang dia kenal
5. Dia tidak kisah kalau dia disakiti, tapi jangan orang yang dia sayang disakiti
6. Ego tinggi tapi bertempat
7. Orang susah memahami dia tapi dia mudah fahami orang
8. Ramai kawan tetapi setia dengan pasangan
9. Panas baran tapi bertempat
10. Suka luah perasaan dengan menangis…

Semua yang diatas kena sangat dengan Awatif
Cuma panas baran tu mungkin tak sangat kot….
Ioollsss kan jenis lemah lembut, gadis ayu gitu….. huahuahua….
Yang pasti, anak pertama memang garang kan???
Haruslah…. Nama pun yang PERTAMA….
Kepimpinan tu mesti ada….
Jadi, jangan salahkan along2 korang ye…. Sayangi mereka…. Waahahaha….

- Org selalu tak percaya Awatif kakak sebab Awatif pendek.... huhu-



p/s: Serius boring gila tak da sapa kat umah + I’m single…. Kkaebsong :P

Saturday, 17 May 2014

KRIS ---leaving--- EXO ????

Assalamualaikum uollsss….
Hari ni cukup busy Awatif terkejar-kejar sana sini….
Walaupun hari sabtu hari cuti, tapi hari sabtu la hari yang paling sibuk buat Awatif….
Sebabnya Nuwail si Hero Manja ada di rumah…..
Dah la pagi2 sibuk dengan kerja rumah, ada saja agenda nak merempit dia….
Pergi gunting rambut dah la lama, beli barang hostel mengalahkan perempuan uollss….
Nak pilih syampu pun lebih 10 minit…… stress daku macam ni….. sangat cerewet…..


Berita Kris nak keluar Exo telah meyentap jatung daku…..
Okay….. Dah 3 hari dah Awatif observe pasal benda nih…..
Nak kata sedih, tak la sampai meroyan….. Tapi daku banyak ketawa baca komen @ lebih tepat rumours
Pagi Khamis celik2 mata bukak instagram….
Awatif ternampak la jugak satu post pasal Kris cakap “Leaving EXO is not Kris style”
Tapi Awatif buat tak endah je…..
Belum sempat nak jahit manik pagi tu, check Ig skali lagi….
Berapa banyak daaa soalan tanya pasal Kris….
Semua acc Instagram member EXO mesti ada soalan pasal Kris…..
Terbantut aktiviti menjahit manik hari tu…. Sibuk melayan instagram…..
Last2 Awatif sendiri rasa menyampah gila…. Nak layan sangat… Amik….


Lepas tu Awatif gitau adik Awatif yang Kris nak keluar EXO memandangkan kami adik beradik exostan….
Tau apa diorang cakap????
“oooooo…… betoi ka???”
“Dia buat dah perangai meroyan kpop dia along nih….”
Arrrrgghhhh….. bertambah stress daku…..Sampai hati uollsss buat iollsss macam ni….
Maka tumbuh la jerawat 1,2,3 ketoi akibat stress melampau terhadap Kris…. *melampau benor nipunye
Padahal stress sebab semua orang sibuk dan malaih nak layan kite…..
Tak pe la….. Awatif layan je sorang2…. Janji daku puas hati….


Ceritanya bermula apabila Kris telah memfailkan dakwaan kepada SM Entertainment
Katanye, Kris nak berlakon tetapi ditolak oleh pihak SM walaupun setelah berkali-kali Kris berbincang dengan diorang…. *katanye lah…..
Dan kemudian, hampir kesemua member EXO unfollow Kris kat instagram kecuali Baekhyun……
Semakin bergunung-gunung la soalan yang keluar selepas tu….
Setelah tu, keluar pulak cerita yang Baekhyun masih follow Kris kat instagram, sebab dia tak bagi handphone dia kat staff SM
Maknanya hal unfollow Kris tu disebabkan SM staff la yang buat…. Bukan member EXO sendiri….
Dan paling teruk, Baekhyun dikatakan telah ditampar akibat menipu yang dia tak bawa handphone….. *Part ni memang kembang kempis hidung Awatif…. Hehe….
Kononnya ada orang cakap yang diorang dengar jerita “leave me alone” dari bangunan SM…… *kali ni hidung Awatif kembang tak kempis2 dah….
Maka timbullah sumpah seranah kepada SM Entertainment yang dikatakan tidak berperikemanusiaan……
Itulah cerita yang Awatif dapat setelah berpesbuk dan berinstag selama 3 hari ni….



- #WeBelieveInYouKris hari khamis lepas dah beribu-ribu... hari ni ntah la-


- Kembang kempis hidung..... antara percaya dan tidak -


- Translation untuk post instagram Kris semalam-

Pendapat Awatif la kan….
Biarkan diorang la…. Hal rumah tangga diorang kan…. Hehe
Lagipun, tu hak Kris nak keluar ke tak…. Biar dia pilih kebahagiaan dia sendiri….
Agak tak syok kalau tak ada Kris….. Lepas ni tak boleh la nak tengok ke’silly’an dia….. *kalau dia betul keluar la
Dan hal SM Entertainment yang dikatakan agak kejam mungkin jugak betul atau mungkin jugak salah….
Sebabnya member lain buat donno je….
Kalau ikut cerita, SM Entertainment bukannya baik sangat dengan artis diorang….
Tapi, artis diorang la yang banyak berjaya….. Sebab tu artis diorang dianggap sebagai ‘money’….. *katanye la…..
Hal diorang….. Biarkan je la…..
Lagipun Awatif minat diorang sebab talent diorang, bukan sebab orang @ member2 EXO…
Macam Super Junior jugak…..
Walaupun ramai dah keluar, tak bermakna diorang mati….. hidup ja lagi…. kan???
So…. Stop speading rumours……
Keep calm and wait….. Akhir nanti pasti akan tau jugak kebenarannnya….. ye tak???

- Look at Kris reaction..... huahua-

Ni kalau Awatif cerita sampai esok pun tak habis disebabkan Awatif agak 'kipas keras mati' EXO.... hehe
Tak pasal2 nak kena tadah baldi takut sentap lak nanti……
Kesian jugak kat member2 EXO….. ada jugak kena hentam sebab tak bela Kris….
Bukan salah diorang pun dah Kris nak macam tu….
Dan bukan salah Kris pun nak pilih macam tu….
Kita pun tak suka orang masuk campur tentukan masa depan kita…. Kan???
Lepas ni susah la nak jumpa ‘Abang Tinggi Kami’….. sobsobsob…..
Apa2 pun…… biarkan lah diorang….
Nanti tau juga pasal kisah yang sadis lagi sentap ni….. Ye tak???
#WeLoveEXO and galaxy….


p/s: Kadang2 berita sedih boleh buat org nak tergelak bila baca kat internet...... drama sangat....

Friday, 16 May 2014

CheGu Day


Assalamualaikum….. Salam sejahtera….
Kepada anda semua, moga bahagia…..
Hahaha….. Hai uollsss…. 16 Mei….. It’s Teachers Day….
Apa sambutan hari guru korang???
Awatif hanya di rumah dan hanya mampu memberi ucapan Selamat Hari Guru…
Tak lupa juga Selamat Hari Guru kepada Mama Awatif…. Hehe
Awatif mula sekolah @ belajar sejak umur 4 tahun….
paling tak boleh blah, Awatif boleh panggil guru besar Tok….
Guru besar tu cakap kat parents Awatif “Tak pernah orang panggil aku Tok, anak hang panggil aku Tok”
Haha….. boleh pulak macam tu kan…… zaman budak2....

SELAMAT HARI GURU
1. Cikgu tadika saya di Kg. Sg Kechil Ilir : Cikgu Biah

- With Cikgu Biah.... Can you spot me???-

2. Cikgu SK Relau : Cikgu Pardzli, Cikgu Ridhuan, Cikgu Mariam, Teacher Zaleha, Cikgu Khairudin, Cikgu Roslina dan banyak lagi cikgu…. Cikgu Syed Shahrul Nizar my best teacher ever….. terima kasih cikgu kerana bukan sahaja mengajar ABC, 123….. Cikgu juga yang bnyak mengajar erti keseronokan belajar….

- Bersama Cikgu Syed and my band... huhu-

3. Cikgu SMKSB : Cikgu Rittah, Teacher Edna, Cikgu Sholiah, Cikgu Nazmah, Cikgu Norziah, Mr. Khor dan lain2 lagi… Cikgu Noraini, thanks for the ‘bodoh’ you give me…. I never fail to get A in mathematics…. Cikgu Mahaya yang membuat saya teringat cikgu bila celik mata setiap pagi, thanks for always call me in class…. I know you love me…. Hehe

- I never knew that I had picture of SMKSB teacher..... Putrajaya Trip-

4. Cikgu SMKTW : Cikgu Mastura, Cikgu Mariam, Cikgu Daud, Cikgu Tajwi, Teacher Olfa, Teacher Anandavali, Teacher Karupayee, Teacher Saniza, Ustazah Zarina dan ramai lagi kesayangan hamba…. Cikgu Fadzilah, nampaknya saya tak boleh jadi menantu cikgu lagi sebab saya bukan seorang guru….. hehe…

- Sporting teachers.... SMK Taman Widuri-

5. Cikgu SMKTSSB: Cikgu Mariani, Cikgu Solehah, Cikgu Zarina, Teacher Low, Pn Chan Eit Fong, Teacher Khaw, Pn. Hu Mei Ching, Cikgu Paridah…. Maafkan saya kerana selalu ponteng sekolah…Tapi, cikgu memang memahami saya.... hehe

- Cikgu SMKTSSB bersama student Culture Exchange from Korea and Homestay Relau-

Dannnn……
Cikgu terbaik sepanjang zaman….
Cikgu selama 20 tahun Awatif hidup ni….
Mama dan Papa…..
Masa kecik dulu banyak sangat pantang larang Mama….
Itu tak boleh, ini tak boleh…..
Tapi sekarang, Awatif semak perut jugak kadang2 pikir, “boleh ke aku nak ajar anak aku nanti macam Mama Papa ajar???”
Walaupun Papa kurang sikit pantang larang, tapi Papa cikgu paling tegas….
Mengimbas masa lalu….. * Awatif dengan si kembar kena beratur tengah2 malam macam kat perhimpunan, disebabkan si kembar tak paham2 soalan matematik yang Papa ajar…. Awatif siap kena ceramah lagi apa tugas pengawas kalau waktu perhimpunan…..
Uoolllss ada???
Dan aktiviti wajib ialah, spot check beg setiap bulan….
Nak check beg sapa yang selalu banyak sampah, selalu koyak buku sekolah buat main….
Melebihi cikgu disiplin.... Uollsss ada???

Apa2 pun…..
Jasa cikgu memang tak ternilai….
Ada sesetengah orang berfikir orang yang kerja guru ni biasa2 ja….
Ketahuilah anda, bahawasanya tanpa pendidik, tak ada doktor, jurutera dan sebagainya….
Kalau ada pun, memandai sendiri ja tu….
Adik2 sekalian yang agak2 susah nak baik dengan cikgu tu, bawa2 la insaf....
Kalau rasa susah sangat nak baik, abaikan saja apa negatif..... Fikir untuk kebaikan sendiri okay....

p/s: Amin, setempek gambaq hang dengan pengetua kat atas tu.... aku pu tak dak okay....

Wednesday, 14 May 2014

Handmade EXO Tote Bag by Awatif


Assalamualaikum uoolllss…..
Hari ni Awatif hanya ‘dating’ dengan Mama sebab hari ni birthday Mama….
Selamat ulangtahun kelahiran Mama….
Sayang Mama…. Hehe….

- My mom with si kembar Syahirah and adik2 tahfiz-



Akhirnya Siap jugak benda alah ni…
Sebenarnya Awatif perlukan bag untuk bawa gi pasar ke, supermarket ke…
Haha…. Bukan motif sangat pun….
Segan nak bawa handbag besar2 kalau takat nak beli barang dapur…
Kalau bawa dompet je, tak cukup tangan lak…
Maka dengan itu, Awatif mencipta tote bag sendiri….
Okay…. Awatif tahu…. It’s Exo….
Kpop lagi???? Tak da menda lain ke hah??? Bosan la Awatif ni….
Bosan sudah…... Dah tu je idea yang ada….
Asalnya Awatif yang kedekut….
Orang lain kebanyakannya berhabis duit beli barang2 Kpop….
Awatif??? Tak da maknanya daku nak beli kalau benda tu tak exclusive…. *kemain kau jahhh
Bukan hal exclusive ke tak, memang kedekut nak beli kecuali lah kalau murah….. hehe

Untuk tote bag ni, Awatif guna…..
Plain cotton, beads (white,black)
Barang2 tu semua Awatif dah ada, tu yang rajin buat….
Disebabkan saiz logo tu agak besar, Awatif ambil masa 5 hari menjahit manik…. Lenguh weyyyy….
Dan..... jahit begnya hanya sehari....
Tak kemas langsung.... Awatif buat cepat gila....
Memang gedik gila tak sabar nak tengok hasilnya.... tu yang sat ja....
Maka, kekemasan pun kurang.....

- Okay... Gmbar wolf tu Awatif guna felt sebabnya susah benor nak jhit mnik sebab gmbr tu kecik.... Tulisan 'FIRST YEAR' dan logo Exo atas tu pun bertabur-


- Inside-

- Back-

-Front view-

Disebabkan beg ni penuh dengan manik, sayang pulak nak bawa gi supermarket…. Hehe….
memandangkan si kembar Safinaz nak, Awatif bagi je la dekat dia….
Dan untuk bersikap adil, Awatif kena buat satu lagi untuk si kembar Syahirah jugak…..
Nampaknya, terpaksalah ambil caj sikit…. Hehe…..
So, berapa bintang uoollss boleh bagi kat Awatif???
Sila hantarkan jawapan ke 888888 @ komen je kat bawah…. Hehe….


p/s: Tak cukup si kembar mintak, Nuwail si Hero Manja pun nak jugak….. pengsan….

Monday, 12 May 2014

Dia Depression.....

Assalamualaikum uoolllsss…..
Apa khabar anda hari ini???
Awatif sibuk tahap maksima dalam dua hari ni….
Elok2 baik demam je, ada saja kerja nak buat. Bertambah lagi banyak…
Dan2 rasa nak demam balik….
Tapi kuatkan semangat jugak…. Banyak keja nak buat….
Tak boleh tangguh2 dah… hehe

Kelmarin hari ibu….
Uollss ada buat special celebration tak???
Awatif tak ada celebrate apa2 pun sebab Mama Awatif kerja kelmarin…
Seperti tahun2 sebelumnya, Awatif akan combine sekali wish untuk Mama
SELAMAT HARI IBU (11/5) SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN (14/5) dan SELAMAT HARI GURU (16/5)
Boleh macam tu??? Hehe…..
Mama, thanks for everything you’ve done for me….. Sayang Mama….

- Teringin nak beli menda ni.... bkan sebab LeeMinHo okay.... untuk Mama-

- Terjumpa pic ni.... btoi sngat kan??? haha -

Kelmarin juga hari bekerja bagi Awatif….
Tapi tiba2 kawan mai ajak ‘dating’ depan rumah pulak….
Kite tengah dok sibuk menjahit, tetibe dia mai….
dah la tak mesej apa pun…. Tapi keluar la jugak layan kawan lama tak jumpa…
Kawan Awatif ni sebenarnya sakit, dia sepatutnya duduk hospital…
Tapi dia balik cuti…. Jadi dia boring teramat mai cari Awatif….
Sebenarnya dia alami kemurungan yang melampau sehingga disahkan gila….
Okay….. Cuba uollss bayangkan apa perasaan Awatif waktu tu???
Terkejut bukan tahap beruk dah…. Dah tahap orang utan terkejutnya….


Dia masih dalam rawatan sebenarnya….
Tapi dah okay sikit….
Awatif pun tak tahu apa yang jadi kat dia sampai dia alami depression…
Bila dah dengar cerita dia rupanya dia stress melampau sampai tahap agresif dah….
Sekali lagi cuba bayangkan perasaan Awatif ketika tu????
Hidung Awatif dah kembang kempis dah masa tu….
Antara takut dengan kesian….
Dalam hati doa berdoa macam2….
Mula2 dia okay… Sebanya dia bukan gila, dia cuma stress
Dan Awatif rasa, mungkin dia ada gangguan...
Dah lama2  dia macam dah tak okay…. Dia kata dia Nampak jin kat tepi Awatif…. Jin Islam….
Cuba bayangkan buat kali ketiga perasaan Awatif…..
Kemudian dia sendiri dah rasa dia dah melampau kot, dia kata nak balik…..
Awatif kata okay je la… Awatif pesan jugak la kat dia…. Jangan lupa tuhan……
Kalau dia rasa stress, cuba selawat banyak2 @ istighfar kalau tak tahu nak baca surah apa pun….

-sumber: oppa google-

Awatif tak pernah lagi la lalui situasi macam ni….
Selalu kalau orang gila kat jalan tu biasa la…. Dia suka minta duit ja…
Kesian dia sebenarnya, dia budak pandai….
Masa sekolah dulu, dia pernah dapat straight A….
Awatif nak tolong dia pun tak tau macam mana…
Kalau uollss, uollss buat apa???
Awatif cuma mampu doakan dia semoga cepat sembuh je… kan????

Kelmarin Awatif ada buat survey jugak…
Nanti Awatif cerita lain ye uollsss….
Pesanan untuk hari ni:
Sebesar mana pun masalah kita, cara yang paling berkesan ingat Allah…..
Walaupun susah sangat masalah tu nak selesai, insyaallah akan dipermudahkan…. Betul tak???
Dan kalau terlampau stress JANGAN SESEKALI duduk seorang diri…
Sebabnya syaitan suka sangat nak masuk line kalau manusia macam ni….


p/s: Kalau dia jumpa Awatif lagi, Awatif nak kna buat apa pulak???

Friday, 9 May 2014

It's Overdose

PERHATIAN: ENTRY INI MENGANDUNGI UNSUR2 KPOP


Assalamualaikum uollsss……
Haha….. Awatif baru baik demam….
Dah lama tak demam. Zaman sekolah dulu boleh pulak demam tiap2 bulan kan…. Haha
Rasanya sebab ‘Overdose’ kot….. tu yang demam tuh…. Hehe
Bangun pagi kelmarin, sibuk kemas2 nak kuar jejalan…..
Lepas mandi je terus terketar-ketar badan….. Solat dhuha pun dok terketar-ketar jugak *tak khusyuk :P
Dalam dok terketar-ketar pun keluar jugak….. Punya gediknya…. Konon nak bagi kuar peluh la…..
Last2 tidur dalam kereta ja….. Balik rumah pun tidur jugak
Tak pernah2 Awatif tidur atas katil siang2 hari, terpaksa tidur jugak… tak larat punya pasal
Dalam dok demam pun sempat jugak makan nasi goreng Pattaya la, laksam la, nasi la, kerabu mangga la *melantak namanya
Last2 sampai nak termuntah, tidur awal…..
Alhamdulillah…… Hari ni daku dah sihat setelah makan minyak zaitun....
Uollsss jaga kesihatan okay. Sekarang musim demam…. Cousin Awatif, dua beradik sekali demam campak….
So, banyakkanlah minum air okay…..

Akhirnya…..
Overdose officially dah keluar…..
Exostan sekalian mesti tergedik habis termasuk Awatif…. Haha….
Padahal bila2 pun boleh tengok kan….
Secara overall, Awatif rasa okay la….. Mungkin 4/5 bintang….
Rasanya musik Growl sebelum ni lebih catchy kot….
Apanya yang Awatif suka dalam video Overdose ni:

1. Vocal…
Awatif rasa vocal dirang untuk kali ni lebih clean….
Bukan sebelum ni tak sedap. Cumanya kali ni lebih clean… Tak la macam terpaksa je
Selalunya vocal D.O dengan Chen je yang clean, kali ni Baekhyun pun dah clean…
Suara YiXing, adorable sangat…. Suke2…

- Yaaa..... I know that I'm always in your heart....kkaebsong...-

2. My men in white……
Haha…. Memandangkan Awatif suka giler tengok lelaki pakai sut putih, maka bertambah gedik la sukanya….
Cuba kalau Lee Kwang Soo pakai….. Mungkin lambat skit suka…. Haha

-Sehun so hot.....-

3.Kekemasan……
Selalunya Awatif rasa rambut KyungSoo ja selalu kemas…
Kali ni semua orang rambut kemas la jugak…. Stail rambut Tao agak kurang sesuai dengan dia…. Mungkin…
Awatif dengan si kembar tak suka rambut Kai blonde…
Outfit diorang rasanya kemas sangat….. Tak semak mata memandang

- Style rmbut Luhan, tetibe teringat Hwang Tae Kyung.... haha-

4. English pronunciation….Pernah tak korang nyanyi lagu Kpop, bila tengok lirik dia, rupanya2 english???Awatif banyak kali sangat….Ingatkan bahasa Korea, rupanya bahasa inggeris….. troll sangat kan….Untuk lagu Overdose ni, sebutan English diorang lebih jelas…. Sebutan English KyungSoo, seperti biasa, sangat jelas….

- Untuk kali ni, Awatif tak rasa diperbodohkan.... hehe-

5.Choreography……
Sangatlah tersendiri…..
Selain Super Junior, diorang punya choreography ada indentiti tersendiri….
Selalunya setiap band, nak sama je, tapi diorang lain….
Tapi, rasanya  band2 SM Entertainment nak sama skit2…

- Boleh buat macam ni???? Bapakkk ahhh....-

Apa yang Awatif perasan:
1. Part nyanyian Chen=Baekhyun, Luhan=KyungSoo, Suho=Lay.... tukar2 je
2. Logo yang agak menyemakkan perut… haha
3. ZiTao nampak matang…. Huhu
4.  Part ni nak sama… hehe

Okay…. Cukup.
Sebelum daku sendiri yang overdose sekali lagi….
Para Exostan sekalian, mana2 yang agak2 meroyan dengan Exo’s Showtime, jangan lupa tengok XOXO EXO untuk menambahkan dose….. hehe
Apa2 pun uollss,
Overdose, overdose jugak…. Jangan overreact sangat *It’s me…. Jangan contohi daku
It’s still Rejab…. Jangan lupa tambah pahala sebanyak mungkin. Biar sampai overload
Bawak2 la sedar diri ganti puasa bagi mana2 yang tak ganti lagi….Jangan sampai nak overdue, baru nak ganti. Bila puasa baru la tak overweight… kan kan????
Boleh jugak kalau nak overnight buat qiamullail tambah pahala….. hehe…. *tahun ni, den pun tak buat lagi….huhu….

- Part ni lawak.... For me la...-

p/s: Maafkan saya kerana saya memang ‘over’…… hehe :D

Tuesday, 6 May 2014

Beginning >>> Ending


Assalamualaikum uollss……
Hai….. Agak lambat daku menaip entry hari ni….
Macam sibuk sangat kalah menteri…. Haha….
Okay…. Sebenarnya stok barang dah habis… 
Jadi, banyak la masa untuk daku berfoya-foya…. Haha

Pagi tadi bangun solat Subuh dapat mesej mengejut….
Tok Wan Awatif (Atuk) sakit sebab jatuh  kelmarin….
Maka…. Diri ini pun cepat-cepat buat kerja rumah sebab nak pergi rumah Tok….
Alhamdulillah….. Keadaan Tok Wan okay sikit berbanding semalam….
Dan dia dah mula bangun nak pergi kedai….
Tapi rasa bersalah la jugak tak tidur rumah Tok hari ni…. Ampunkan daku….

Lepas Subuh , Awatif masih sempat usha Facebook….
Okay….. Sebenarnya tak mau bagi mengantuk….
Kan tak baik tidur lepas Subuh…. Nanti rezeki tak masuk….
Tanggal 6 Mei 2014, Dato Abdul Aziz Sattar telah pergi meninggalkan kita semua….
Awatif ni sebenarnya peminat cerita Bujang Lapuk dari kecik lagi….
Masa kecik2 dulu selalu tengok cerita Bujang Lapuk dengan Tok Wan….
Awatif lah yang gelak paling kuat….
Konon lawak sangatlah…. Padahal berulang2 tengok cerita tu….
Hello…. Ingat daku ulang drama Korea saja ke…
Cerita Melayu klasik pun daku ulang okay…. Hari Isnin malam, mesti bukak TV2 tengok filem melayu….
Walaupun ulang banyak kali…. Nasib baik daku tak perlu berebut tengok TV… hehe

Al-Fatihah buat Dato Aziz Satar….

Dan 6 Mei juga adalah ulangtahun kelahiran Mr. Byun BaekHyun….
Saengil chukkahae oppa….. Saranghae…. Hahahhaha…..
Yes…. I’am exostan@exotic and Baekhyun is my bias….. hehe….
Ekceli Awatif suka Sehun dulu, tapi tersilap Baekhyun sebagai Sehun….
Maka, bermulalah bibit2 tangkap cintan dengan Baekhyun yang ‘gediks’…….hahaha…

- Okay.... Jari dia lagi cantik dari jari I uollss...-

Okay…. Hari ni jugak final episode For You In Full Blossom @ To The Beautiful You kat 8TV
Sekali lagi daku menggedik tengok drama korea walaupun dah tengok cerita ni… *menggedik tengok Minho... kkaepsong :P
Tapi Awatif lebih suka Japanese Version….
Hanazakari no kimitachi e... Versi Jepun lagi lawak…. Syokk… hehe


Apa2 pun uollss……
Setiap permulaan pasti ada pengakhiran…
Setiap yang hidup juga pasti akan mati….
Jangan lupa tambahkan pahala kita untuk bekal di akhirat nanti…. :D

p/s: Semua gambar hari ni ihsan google..... thanks... hehe

Thursday, 1 May 2014

Welcome Happy :D


Assalamualaikum uoolss……
Hai…. Awak2 di sana…. Sihat ke???
Akhirnya Awatif dapat jugak menaip entry setelah hampir dua bulan meninggalkan blog nih….
Udah la buruk, bertambah buruk lagi la blog nih…..

1 Mei 2014 bersamaan 1 Rejab….
Ya…….
Hari yang baik, bulan yang baik…..
Permulaan yang baik juga buat daku kembali kepada blog nih…. Hehe
Dah Rejab uoolss….. Sekejap je nak masuk Ramadhan….
Maka semakin banyaklah aktiviti persiapan raya….
Jangan sibuk nak raya je uoollss……
Ramadhan yang penting….. Dah buat persiapan untuk Ramadhan ke???
Mana2 yang tak ganti puasa lagi tu, bawa2 lah sedar diri okay…. Hehe
1 Rejab hari ni….. Siapa yang puasa hari ni angkat tangan…..
Kita bukan geng…. Hehe…..

Dari Relau ke Putrajaya, sempat melencong ke Rembau
Kemudian ke Genting Highland sehingga ke Kuantan
Dan mungkin akan ke Kelantan, Terengganu pulak…..
Haha….. Nampak??? Sibuk Awatif menjelajah Malaysia….
Bukan jejalan makan angin ye uollsss….. Urusan kerja yang banyak….
Tapi ke Pahang tu makan angin la…. Hehe….
Makan angin dengan family….. Insyaallah hujung Mei nanti ke Kelantan, Terengganu beramai-ramai pulak…. Hehe….
Merapat silaturrahim dengan family besar katanye….. hehe
Bila lagi kan nak berkumpul selain berkumpul hari raya je….

-Aktiviti kerja sambil melancong... :D-

Bisnes harus berjalan jugak uollss…..
Lepas nih mungkin lagi sibuk dengan urusan bisnes…..
Awatif sibuk nak kumpul duit untuk simpanan masa depan…..
Memandangkan si kembar dah nak masuk Sem5, baju2 pun mencecah riban2, maka duit simpanan harus semakin banyak kan…..
Boleh je kalau diorang nak minta dengan Papa, tapi tak gamak le rasanya kalau asyik minta je…. Kan???
So, Awatif sendiri nak tolong diorang jugak…. Nama pun kakak kan….
Lagipun matlamat kami bertiga sama…. Destinasi yang sama……
Pelaburan Awatif bukan untuk si kembar je, untuk Awatif jugak nanti…. hehe
Uollsss…….. Doakan kitorang supaya berjaya okay…. ‘LEBIUUUU’…… MuuuahhhMuaahhhh….

- Kiri, design si kembar Safinaz, kanan si kembar Syahirah-

Apa2 pun uollss……
Selamat menyambut hari perkerja *okay, terlambat…..
Selamat menyambut pelbagai hari dalam bulan Mei ni….
Selamat mengqadakan mana2 yang tertinggal…..
Dan…… Selamat membuat persiapan Ramadhan….. Hehe…..


p/s: Letih jugak berbisnes ni uollss…..