Friday, 30 August 2013

Merdeka...!!



Assalamualaikum....
Mesti ramai yang sibuk pergi sambutan Hari Kemerdekaan kan???
Awatif masih di rumah dan hanya mampu menonton televisyen....
Mak Ngah ada ajak pergi Ambang Merdeka kat Dewan Relau.....
Ya.... Betul tu... Awatif memang malas nak pergi...
Bukan tak nak sambut, tapi dah sorang2 ni malas la nak pergi...
Kalau ada kawan tak pa la jugak...
Udah le tak rapat sangat dengan sepupu sepapat tu, satgi kalau pi sembang sorang2 pulak...
Tak kan nak kacau Kak Pija yang dah bersuami tu....
Papa pun ajak pi jugak... siap cakap ada karaoke la...
Alahaiiii papa.... anakmu ni hanya mampu melalak di rumah saja... haha

- Rumah Mak Ngah-

- Rumah Mak Lang-

Apa2 je la kan....
Janji semangat Merdeka tu ada....
Ya.... Gambar dia atas adalah kawasan rumah kami...
Ni semua hasil usaha Kak Pija dan suaminya....
Rumah Mak Ngah, rumah Mak Lang, rumah Tok, Rumah Pak Su, rumah Abang Am, rumah Pak Teh semuanya ada bendera okay....
Kami semua tinggal dekat2 jadi sangat meriah bila musim perayaan...
Semua orang kampung tau, ini adalah kawasan Perkampungan Anak Cucu Pak Teh Yusof
Orang duduk berbagai kaum, kami duduk adik beradik ja...
Ni bukan kategori peghak.... Ni namanya memanfaatkan tanah yang ada dan mengeratkan silaturrahim...

- Bersama Camilla ketika 'zaman enjoy' dulu-

Tak kisah la macam mana pun...
Janji semangat sayangkan Malaysia tu ada...
Kebanyakan kita bersekolah di sekolah kebangsaan kan??
Mesti ada banyak kaum kan??? Kebanyakan okay, tak semua...
Sekolah rendah Awatif tak ada pelbagai kaum...
Sekolah Menengah dari tingkatan 1 hingga tingkatan 3 dah boleh bergaul dengan kawan2 kaum lain...
Masuk tingkatan 4 dan 5 pun sama... Lagi rapat dengan Camilla dan Sutha sebab hanya mereka antara kaum lain yang bersekolah bersama kaum Melayu...
Masuk tingkatan 6, jumpa ramai balik kaum2 lain....
Dan Awatif masih lagi boleh bergaul dengan Camilla dan Sutha...
Walaupun budak2 kelas sains yang 99% cina, tak rapat, tapi kami masih ada Camilla dan Sutha....
Tak kisah la dengan siapa kita berkawan, siapa kawan kita, dimana kita berada,
Sayang la negara kita ni... di sini tempat tumpahnya darah kita kan???

- Bila sebut MERDEKA, Qaleesya dah pandai buat gaya.. -

Kecik2 dulu selalu sebut MENDEKA... R dah jadi N...
Tu zaman budak2... Main sebut ja apa orang sebut....
Bila dah besar skit, suka main2... Dok sebut MAU DUIT KA pulak...
Tak kisah la macam mana pun, janji tahu ada sambutan merdeka tu....
Janji tahu yang negara kita ni bebas dari penjajah....
Semua orang tak nak hidup dalam negara yang kucar kacir kan??? Ada siapa yang nak??? Siapa???
Jadi..... Sayangilah Malaysia, Jagalah Keamanan Malaysia... hehe

- Sayangi Malaysia.... Syabas Lokman kerana berjaya letak bendera di situ... haha-


p/s: Walaupun minat KPOP tapi saya lebih SAYANG MALAYSIA tau...


Wednesday, 28 August 2013

Pilihan Anda???


Assalamualaikum uoolss....
Dikala orang lain sibuk buat persiapan nak masuk kolej, daku masih lagi menghadap komputer....
Haha...... Minggu depan ramai yang akan sambung ijazah...
Wani.... Good Luck untuk hang... haha...
Dan Awatif masih lagi ketinggalan sini...
Sengaja Awatif rahsiakan yang Awatif tolak tawaran IPTA... Hanya orang yang baca blog Awatif saja yang tahu *sila terasa dirimu begitu berharga.... haha
Bila orang tanya, Awatif cakap tak dapat mana2... senang skit....
Kalau cakap dapat, tapi tolak sebab tak minat kursus yang ditawarkan, nanti jadi sinetron pulak kan...
Okay.... tutup cerita basi...

-Oppa google-

Sememangnya Awatif seorang yang ketinggalan....
Korang pernah tengok Lets Go Dream Team kan???
Okay... Awatif tahu, KPOP again.... Bukan nak cakap pasal KPOP, kite nak cakap pasal kesihatan...
Semua orang tahu Dream Team merupakan rancangan hiburan sukan Korea...
Bukan berhibur tengok artis KPOP semata-mata tau, bersukan jugak tau... *penipu... Awatif saja nak tengok Minho
Ni merupakan salah satu inisiatif untuk membina masyarakat yang sihat...
Malaysia ada ke uollss????

- Face soccer... teringin nak main... - *Oppa google

Sapa kata Malaysia tak ada usaha menjadikan rakyatnya sihat??? *apesal ayat skema ni
Ada la uoollsss.....
Malaysia 'diiktiraf' negara 'Paling Gemuk' di Asia Tenggara....
2.6 juta orang dewasa Malaysia obes.... Apakah maknanya itu???
Ya... Maknanya rakyat Malaysia cukup makan.... kan.. kan???
Awatif sendiri sangat suka makan.... Pantang ada makanan sedap, cepat je rembat...
Disebabkan rakyat Malaysia ramai yang obes, maka banyak la produk2 mengurangkan lemak...
Awatif jadi agen dropship jual produk2 yang laris skunk ni...
Dah tentu2 la ubat kurus pun ada sebab produk macam ni antara yang dicari oleh rakyat Malaysia...
Dan produk ni merupakan produk yang paling laris... sat2 je habis... Tapi Awatif tak pernah try pun... haha

-Oppa google-

Cuba uoolss senaraikan cara untuk kurus....
Okay... meh kita senaraikan dari cara yang biasa kepada cara yang paling senang...
1. Bersenam setiap hari
2. Jaga pemakanan.... makan makanan berkhasiat...
3. Makan supplement yang membantu diet seimbang..
4. Makan pil kurus
5. Sapu losen untuk kurus
6. Tampal koyok pelangsing
Yang mana paling efektif??? Anda boleh pilih sendiri kerana pilihan di tangan anda....
Cara yang paling senang, sediakan duit je...
Setiap usaha pasti ada kejayaan.... Macam tu jugak kalau nak kurus... hehe


p/s: Awatif pilih yang tidak membazir... Jimat, banyak dapat.... hehe

#Wordless Wednesday

Assalamualaikum....
LESUNG....










p/s: Kalau blender rosak, lesung batu tak ada, nak guna apa???

Friday, 23 August 2013

Padanglah Daku CN BLUE

Assalamualaikum....
Ya... baju masih lagi berbau bawang akibat masak sebentar tadi....
Sejak bila rajin memasak entah la....
Tapi masaknya ikut tekak sendiri.... Yang suka makan je reti masak... Kejam kan???
Pergi pekan hari tadi, ramainya makcik2 nak tegur....
Alahaii..... Ni yang tak gemor ni.... Macam retis je rasa.......
Konon nak cari tudung layer murah kat pekan hari, tapi tudung lagi mahal dari butik....
Tak jadi beli tudung layer, beli tudung sepuluh hengget je.....


Konsert CN Blue kat Malaysia.....
Siapa pi????????? Angkat hidung....
Seperti biasa, Awatif hanya mampu bermimpi nak pi....
Jangan harap la nak pi konsert2 ni.... Guna duit sendiri boleh....
Tu pun tak tentu lagi papa benarkan keluar daerah semata-mata nak pi tengok konsert KPOP....
Memang tak la jawabnya walaupun duit sendiri berkepuk-kepuk....
Hai.... untunglah sapa yang boleh pi konsert tu...
Boleh tengok muka hensem Yong Hwa live..... Aaaa..... Jelesnya... *Abaikan budak yang meroyan ni...

Untuk menyedapkan hati, sengaja Awatif add CN BLUE dalam LINE....
Berikut merupakan kerja gila yang tak patut dicontohi....

- Nampak??? Nak taip when jadi we-


Nampak tak kegilaan di situ....
Mana la Yong Hwa nak jawab... Gilo la tuh...
Tapi Awatif sengaja nak buat jugak... Nak tengok auto reply depa macam mna...
Kot2 la nak keluar, "Hang tak paham bahasa ka, depa tak mau reply"
Awatif sengaja try send stickers kat Super Junior lak.....
Selalu depa ja send, meh kita try send pulak....


Malas nak layan dah....
Tapi kasihanilah daku yang tak reti bertwitter ni...
Kalau tak silap la, Awatif pernah ada acc. twitter dulu...
Tapi malas nak berfikir dan melayan twitter....
Nampak sangat betapa kunonya daku.... haha....
Peringatan: Ini semua adalah untuk suka2 sahaja...
SARANGHAE CN BLUE !!!!! Balas la mesej aku....  *meroyan lagi

p/s: Agak2 kalau artis Malaysia balas tak????

Thursday, 22 August 2013

Girl Stuff : Menstruation

Assalamualaikum....
Kelmarin pergi melawat sekolah dengan kawan2....
Sebenarnya agak segan nak pi... Tapi pi jugak la....
Ada jugak cikgu yang nak ingat, nak tegur....
Yelarh... kite ni bukan kategori genius... hehe....

Menstruation atau nama lain datang bulan....
Eh... eh... Apesal nak cerita hal dalam kain nih....
Ala... Awatif bukannya nak membuka aib ke apa, cuma nak share skit dengan korang semua...
Macam biasa.... Tiap2 bulan orang perempuan akan datang bulan...
Masa sekolah rendah dulu memang peghak (jakun) kalau cakap bab ni...
Bila masuk sekolah menengah baru la paham....
Ada orang yang datang bulan awal, ada yang lambat....


Datang bulan atau Haid merupakan darah yang keluar dari faraj wanita secara semulajadi...
Atau dalam bahasa sainsnya pecahan lapisan dinding rahim dan pelepasan darah serta tisu melalui faraj...
Bukan darah yang dalam badan yang keluar... darah tu adalah uterine wall atau tisu pada dinding rahim...
Selepas itu, dinding rahim akan terbentuk semula sehingga capai ketebalan maksimum....
Orang lelaki tak dak rahim, jadi memang tak datang bulan la...
Okay... Awatif bukan nak cerita defenisi haid ni...
Tak reti pun.... Masa SPM Biologi pun dapat B saja....

*oppa google

Haid akan datang tiap2 bulan kan???
Pernah tak korang lambat datang haid???
Atau pernah tak, tak datang haid berbulan-bulan???
Tahu tak kenapa tak datang atau haid datang lambat???
Rasanya semua orang tau kot...
Mestilah disebabkan hormon kan???
Bila hormon oestrogen tak seimbang, berlakulah perkara2 begini...
Berat berlebihan, terlalu kurus ataupun stress boleh ganggu keseimbangan hormon tau...

Pernah tak korang pergi pusat perubatan Islam???
Yang pernah mesti tau jugak apa yang Awatif nak cerita...
Awatif pernah pergi ... Saja nak scan badan ada gangguan atau tak...
Mulanya Awatif tak reti jugak dengan perubatan alternatif macam ni...
Jadi Awatif pilih jalan selamat dengan pergi pusat perubatan Ustaz Suhaimi punya...
Bila Awatif scan, tak ada gangguan.... Alhamdulilah la...
Tapi Ustaz suruh pakai jugak minyak ruqyah dan barangan yang lain....
Kalau pergi pusat perubatan Islam, dia akan tanya kitaran haid kita teratur ke tidak...
Ustaz kata kalau orang perempuan yang tak datang bulan, dia memang akan risau...
Maknanya ada gangguan pada orang tersebut
Darah haid tu benda yang kotor dan syaitan suka benda yang kotor....
Jadi, bila ada ganguan macam tu, tak elok la untuk badan kita....
Bila toksik banyak dalam badan, mulalah jerawat pun nak naik kan....
Kalau haid melebihi hari pun ada gangguan jugak tu....


Tapi tak semua macam tu la...
Tak semua yang tak datang bulan tu sebab ada gangguan....
Awatif pun guna lagi perubatan moden..... Awatif cuma nak share je dengan korang...
Bila ada gangguan pada kita, susah bukan hanya pada kita, pada family kita jugak...
Gangguan ni boleh menyebabkan hubungan terjejas, rezeki disempitkan, dan kebanyakannya akan berlaku masalah kesihatan....
Syaitan kan sentiasa cari peluang nak rosakkan kita...
Kesan gangguan, kita ada masalah family, masalah kesihatan, masalah dengan kerja, kawan dan yang paling ketara jugak, masalah dalam beribadat....
Gangguan ni bukan sahaja dari sihir semata-mata, dia jugak boleh dari saka....
Cuba cari tanda2 gangguan dan semak samaada tanda2 tu pernah berlaku pada kita atau tak...
Kalau pernah berlaku, Awatif nasihatkan cepat2 la kita berubat....
Kita tak sedar yang kita mungkin pernah buat salah kat orang lain
Awatif dulu ingat benda2 macam sihir, santau, saka tak wujud la zaman moden ni....
Tapi zaman moden ni la lagi banyak tau....
Cari la pusat perubatan yang betul mengamalkan perubatan secara Islam
Awatif syorkan Darul Ruqyah sebab yang tu Awatif pernah pergi dan Awatif senang nak bertanya dengan perawat kat situ.... semua kemusykilan boleh tanya....
Berbanyak-banyaklah bertaubat bagi orang yang pernah buat perkara syirik atau sihir ni....
Korang pun jaga la diri korang okay... Take care garnier... hehe

p/s: Zaman moden kerja syaitan pun makin senang agaknya.....

Wednesday, 21 August 2013

Episod Senaman Konon Cik Enon

Assalamualaikum.....
Aik.... Rajin pulak bukak laptop dua tiga kali....
Semangat guna laptop baru walaupun laptop orang lain....
Memang muka tak malu betul.... Kasi chance dulu la Safinaz.... hehe...
Petang tadi rasa bosan sangat, tetiba Tasya mai umah...
Menghadap komputer pun bosan tau...
Lepas tu pi kedai bali belon buih tu... tak tau nama apa...
Teringin nak main macam budak2...
Kononnnya nak main badminton dulu nak keluarkan peluh skit....
Nak kurangkan lemak la katakan.... kurang la sangat kan....
Last bukan Awatif yang peluh, budak2 ni yang berepeluh....
Penat tiup belon.... Tak da pembantu nak tlong tangkap gambar...
Sendiri yang tangkap beginilah jadinya....


Nampak kejam tak di situ... gambar Awatif sah2 la satu pun tak dak...
Kite muka tak segak, tapi teringin jugak nak ambil gambar segak2....
Nak jadi talent pun tak layak apatah lagi model... bye2 la jawabnya...
Pakai tunggu kahwin nanti la jawabnya....
Tapi nak syok sendiri boleh je... hehe....

Bersama Bonda Raihana.... ni aktiviti syok sendiri namanya.... belakang umah tok pun jadi okay...


Jangan lupa doakan mangsa yang terlibat dalam kemalangan di Genting petang tadi....
Doakan yang terbaik buat mereka...
Doakan juga urusan pasukan keselamatan berjalan lancar....

p/s: Macam mak orang je rasa bila selalu main dengan budak2.... :P

Biar CAP AYAM Jangan Sampai BERKAKI AYAM

Assalamualaikum....
Dah dua hari biarkan blog ni...
Hari Isnin pagi dengan bersemangat nak on laptop tiba2 papa suruh p bank in duit pulak....
Baru la teringat nak hantar hadiah untuk Aswad jugak, terasa malas betul nak gerak kaki ni...
Balik dari bank makan dulu untuk simpan tenaga... haha (suruh pagi tengahari baru pi)
Bila nak on je laptop tersayang intan payung tu, tiba2 tak boleh pulak....
Dah memang nak rosak pun nak on apa lagi... Abang Lan dah cakap nak rosak....  Gedik nak on kenapa.......
Sampai pagi kelmarin tak boleh on jugak....
Papa balik makan tengahari kelmarin (wajib balik sebab saya penat masak)
Then papa cakap satgi petang siap awal skit.... Pi beli laptop baru....
Patut la laptop tu tak nak hidup, nak dapat yang baru....
Tapi untuk si kembar Safinaz..... tumpang je la mampu sementara nak repair laptop Awatif tu....
Giliran Awatif pulak bersabar sampai papa dapat duit lebih lagi....

Macam biasa, shopping di tempat yang sama kegemaran papa...
Di mana lagi kalau bukan sini.....
Sini mana???
Sini la...
Bawah sini....


Ni je la tempat yang mampu pi pun...
Memandangkan PC Depot dah tutup waktu tu, Papa pun suruh beli dalam mall je...
Singgah satu kedai PC ni belek2 je la dulu....
Tetiba mai sorang ABangla.... amboi pakai kemeja terus nampak MACAM hensem...
MACAM okay..... Sila baca part ABangla dibawah dengan nada ABangla...
ABangla : Ini laptop lima ratus....
Awatif: Apa???
ABangla: lima ratus GB
Awatif: tak pe la.... Saya tak minat yang ni.... Tak cantik...
ABangla: Memang tak cantik, tapi ini cantik.... lima ratus jugak....
Awatif: Okay.... Saya jalan2 dulu, nanti saya datang balik....
Tak berani la nak beli kat situ.... Kite ni dah la dalam kategori GAGAP IT, satgi susah lak tak tahu specification dia macam mana....


Ni je mampu.... Tak ada la touch screen bagai.... tak mampu den walaupun bukan guna duit den... haha....
Lepas beli laptop je, papa suruh pi beli baju dengan Aeda....
Papa suruh ajak Aeda sekali sebab hari tu papa belanja adik dia saje....
Untuk bagi adil, kali ni ajak Aeda....
Bagai orang dahaga disuakan air, dengan pantas kaki ni bergerak....
Masa Aeda try baju, Awatif pun pilih la baju....
Awatif agak dah muat baju tu, terus la bagi kat salesgirl kat situ... tak ingat nama dia... Melayu
Tawu dia cakap apa???
"Baju ni tak dak less kak... Nak ka???"
Aishhh.... buat kesekian kalinya orang cakap macam tu kat Awatif....
Ape??? Ingat aku pakai baju t-shirt je tak mampu nak beli baju jenama ke????
Terus tak jadi nak beli.... Pi kat tempat len pulak cari baju...
Mai sorang pompuan india.... Baik je dia layan.... siap buat lawak lagi...
Elehh.... kalau orang pakai baju biasa pun, tak boleh beli baju tu ke???
Mentang2 Awatif pakai t-shirt free yang memang nampak macam baju free, dia ingat tak mampu pulak...
Ingat kite ni tak mampu ke???
Bukan nak berlagak.... Tapi setiap kali Awatif shopping, salesgirl melayu mesti macam buat tak endah je...
Apesal kau??? Tak minta duit kau pun... Kite guna duit ayah kite....
Nampak sangat perasaan iri hati sesama melayu... kite tau la kite ni 'comels' tak boleh ke nak pakai baju cantik2????

*sumber oppa google

Bila beli barang jenama ni.... mesti nak jadi isu jugak...
Awatif bukan la dalam kategori tegar branded....
Kalau beli barang jenama pun guna duit Papa ja.... sendiri tak mampu la...
Tu pun tak da nak beli Prada, Gucci... setakat Levis, BUM, Diesel, tu boleh la...
Bajet atas seribu tak mampu la... dalam mimpi boleh...
Kalau Awatif, baju Cap Ayam dah cukup...... Dak pun baju dari siam yang banyak jual kat mall...
RM20 RM30 tu mampu la....
Papa beli pun setahun 3,4 kali ja.... tu pun pakai bertahun... tahan lama skit...
Kalau papa kata beli, baru beli....
Kadang2 nama ja pi shopping, tapi pi makan angin aircond mall ja... Lagi teruk kadang2 kuar makan angin aircond kereta je.... lepastu cuci mata yang bengkak ni sebab tak dapat beli...

Tapi ada sorang kenalan Awatif..... hidup dia amboi mewahnya....
Bulan puasa berbuka kat hotel,
Kereta rajin modified,
Update status kat facebook jejalan sana-sini, makan itu ini,
Gadget tak payah cakap, semua ada... Ipad, DSLR, Iphone, smartphone, publicphone semua ada....
Tapi semua orang tau yang dia bukan kerja hebat2......
Kalau kerja hebat tak pa... tak ingat ka masa depan nanti... anak bini macam mana nanti...
Buat apa nak menunjuk kalau tak mampu???
Papa Awatif pun selalu kena macam Awatif...
Kami dua selalu simple.... kalau si kembar dengan Nuwail agak glames okay...
Orang selalu tanya banyak kali kalau kami nak beli apa2.... "Betul ke nak beli?? Tak dak less ni??? Ni mahal skit"
Kampung sangat ke aku nih???
Tapi papa cakap.... biaq kita sederhana, jangan kita boros sampai papa kedana....
Perlu ke pakai baju nampak jenama jauh sebatu kalau niat nak menunjuk???
Perlu ke update status kat pesbuk, twitter yang kita beli barang branded???
Perlu ke berlawan-lawan dalam membeli semata-mata nak tunjuk sapa lagi hebat???
Perlu ka???

*Oppa google

Banyak2 la muhasabah diri....
Tak kemana semua tu... tak boleh bawa masuk kubur pun...
Lagi tak boleh bawa masuk syurga sebab syurga nanti semua ada....
Beli baju mahal2, riban2, juta2, last nanti kain kafan warna putih tu ja kita pakai....
Beli kereta hebat2, modified untuk nampak hebat, last2 nanti naik keranda ja
Rumah mewah, besaq gedabak, tapi bila mati kubur tak besaq mana....
Bukan nak kata kat orang... peringatan untuk diri Awatif jugak...
Awatif pun nak kereta mewah, rumah besar..... tipulah kalau Awatif tak nak...
Tapi apa yang kita buat tu bergantung pada niat kita....
Bila Awatif sendiri pikir balik, banyak benda yang Awatif kena tolak untuk hidup mewah sebab kebanyakannya tak kena dengan niat.... Kalau kita niat baik, baik la jadinya...
Tak salah kalau kita nak kaya, atau kita kaya, tapi tetapkan niat kita untuk perkara yang baik....
Bukan untuk menunjuk, bermegah ataupun bersaing....
Tak salah kita nak beli barang branded kalau kita mampu, tapi jangan la menunjuk... kalau dah update status beli itu ini tak menunjuk ke namanya??? Rumah besar, kereta besar takpa, amal pun kena besar...
Jadi, apa2 pun kita nak buat, niatkan perkara yang baik ya.... niat tu penting...
Jangan lak cakap niat untuk buat kebajikan, padahal dalam hati untuk dapat pujian....
Niat hati yang betul2 diambil kira.... niat mulut tak kira okay....
Hati2 dengan niat anda... hehe... (peringatan untuk diri sendiri jugak)

Ohhh... lupa....
Awatif dengan Aeda jalan dulu ke tempat parking semalam...
Tiba2 mamat carwash mai mintak nombor..... *perlu ka cerita....
Awatif sekerat nombor, papa mai.... haha....
Persoalannnya, apesal aku gatai sangat nih.... tolong la jangan desperate sangat Awatif oi....
Nasib baik tak bagi habis, kalau dak nampak sangat Awatif agak gedik di situ...
Ya Allah... jauhkan aku dari perangai gatai garik again... hehe
SILA ABAIKAN PERNGGAN INI....!!!!!

p/s: Niat menunjuk mesti ada tanpa kita sedar.... susah betul nak buang kan????

Sunday, 18 August 2013

Diary a.k.a Novel Sendiri


Assalamualaikum....
Okay... tak da sapa nak sembang kat rumah....
Untuk mengelakkan kebosanan, sengaja Awatif menyibukkan diri sendiri dengan mengemas bilik....
Aikkk.... Tak pernah kemas bilik ke???
Bukan tak pernah, tiap2 hari kemas, cuma kemaskan barang2 lama je...
Kadang2 orang perempuan ni semua benda sayang nak buang....
Ya... Saya salah seorang daripadanya...
Tak payah kata buku masa sekolah rendah, kertas exam sekolah rendah pun simpan lagi...
Hehe.... hari ni dah settle semua barang2 tu simpan dalam stor....
Dan bakal kena bising sebab semakkan stor pulak.... haha...

Semasa kemas buku lama2 tadi, terjumpa la diari lama....
Haha.... Diari masa budak2 hingusan dulu....
Diari darjah 4 dulu pun ada.... masa tu tulis diari dalam buku 555 ja...
Berapa kali dah kantoi dengan mama.... haha....
Selalunya masa kecik2 dulu, tulis diari mesti pasal cinta.... Kan.. kan???? baik mengaku cepat.....
Bila baca balik tadi, gelak guling2 sorang2.... Ya Allah....... Gediknya aku.....
Baru sekolah rendah dah sibuk tulis suka orang tu, orang ni... haha....
Tu baru sekolah rendah... Mai sekolah menengah lagi hebat....
Diari sekolah mengengah banyak sungguh perkataan ABANG, SAYANG...
Nampak tak gediknya di situ... Tapi semuanya gedik dalam diari je la.... Malu wey kalau orang tau....
Kalau suka kat seseorang, mesti tulis dalam diari je... Tapi tak ade la nak pi menggedik dekat orang tu....
Sapa pernah buat macam ni beri 3 tepukan untuk diri sendiri....
Awatif pernah tulis diari sampai Form 3 saja... lepas tu tak tulis dah....
Sebabnya bila dah masuk form 3 dapat cinta hati baru pulak.... hehe...

Ni dia cinta hati konon cik enon... bukan ni ja... ada lagi...


Ni pun sama... hehe... ada lagi...

eh... ada lagi la...

errrkkk....

Ha... sudah2... melampau la tuh...
Kalau cerita berapa cinta hati tu, esok pun tak habis...
Zaman dah moden.... tak main dah la tulis2 diari ni...
Tapi ada lagi yang tulis kot... siapa2???? Cer gitau skit...
Masa sekolah rendah dulu, mama tegur jugak la tulis2 diari cintan2 ni...
Ye lah... belajar kemana, cinta2 konon kan... baru sekolah rendah...
Bukan kata mak je marah, cikgu pun berleter jugak...
Tapi tu semua normal kan???
Lebih baik tulis diari dari dok menggedik... kan???
At least kita dapat ringankan beban kita.. kan2??? 
Tak kisah la diari online ke, diari dalam tab ke, atau diari 555 sekalipun... haha


Diari ni pun ada kelebihan jugak...
1. macam yang cakap tadi... dapat hilang beban, stress, tekanan dan sewaktu dengannya.... tak semua orang suka share masalah dengan orang.... tulis dairi pun umpama kita cerita kat orang la jugak.... tak elok tau kalau pendam perasaan sangat.... cerita kat diari pun jadilah... Awatif siap bagi nama kat diari Awatif... Cinnamon a.k.a Peah... haha.... 

2. Jadi memori...
Eh... ingat laptop, komputer, handfone, kamera saja ke boleh ada memori... Buku pun boleh... Bila kita tulis apa2 memori, sekurang-kurangnya kita tak la 'amnesia' sangat kan...... macam Awatif, bila baca balik, terasa syok sangat memori dulu.... memori ni boleh gabung banyak2... habis buku, beli baru... agak memori otak selalu ja kononnya 'penuh' tulislah dalam diari....

3. Dapat ubah sikap kita...
Tak percaya???? Cuba buat.... Bila kita baca balik diari, mesti kita dapat kenalpasti balik sikap kita macam mana.... secara tak langsung, kita dapat ubah sikap kita.... macam Awatif la kan.... Konon dulu gedik sangat, tapi bila dah besar ni, rasa malulah.... tak kan nak buat perangai macam tu kan... Kalau kita pernah susah, kita tulis dalam diari.... bila kita baca balik nanti, kita akan lebih menghargai kehidupan kita sekarang... Awatif pernah hidup susah dulu, sekarang ni Awatif rasa bersyukur sangat dengan kehidupan Awatif....

-Nampak tak semangatnya di situ sampai tulisan cakar ayam-

4. Diari sebagai inspirasi....
Jangan la buat diari ni macam novel cinta sendiri ja..... Awatif pun bukannya tulis semua pasal 'Cinta'.... kite pun ada tulis target kite tau.... masa sekolah mengengah dulu, Awatif bukanlah dalam kategori genius.... Jadi, markah2 exam yang B, C, D tu memang banyak la tulis... haha.... lepas tu target pun tulis jugak.... secara tak langsung, kita dapat buat target sendiri..... bila kita ada target, kita bukanlah dalam golongan orang yang tak tentu arah... kan???

- Jangan jadikan contoh-

- Nampak???? Boleh pandai geografi jugak... haha-

Bagi yang belum cuba, dan ingin mencuba, cubalah sebelum anda kempunan....
Syok tulis diari ni.... cubalah buat...
Konfem terasa diri macam penulis novel yang hebat... hehe...

p/s: Kalau anak cucu Awatif nanti terbaca diari Awatif, konfem malu habis....

Saturday, 17 August 2013

Bila Ditinggalkan Lagi

Assalamualaikum.....
Hai semua.... Kelmarin sibuk buat sate...
Haha... Sate versi kedekut... Guna ayam tak sampai sekor pun...
Ingat nak makan bertiga je, tapi kami kan duduk secara berjemaah keluarga tak kan tak jemput... kan..
Sosej guna dua bungkus je... nampak sangat kedekutnya di situ...
Bukan kedekut... Ini adalah cobaan sahaja....
Kalau buat banyak2, tak sedap konfem kena kutuk....


 -Nampak tak kegigihan beliau buat ketupat untuk kawan2 kolej-

- Bila mereka sibuk bermain di waktu petang-

- Nak ambil gambar Izzara, abangnya tetap menyibuk-

- Qaleesya, tetmu yang paling awal-

- Kan dah tinggal yang ni saja untuk kami bertiga.... Nasib baik tak semua yang datang.... kalau tak nak menyorok bawah meja la sebab tak cukup-

Petang kelmarin Abang Lan hantar balik laptop yang naik sevice.....
Tapiiiii....... Abang Lan cakap laptop tu dah rosak terus dah....
Kalau nk perbaik jugak, sama harga dengan yanh baru je, lebih baik beli baru....
Laptop tu Awatif guna dari form 4 (2009) sampai tahun lepas....
Then Awatif bagi kat si Kembar Safinaz sebab kesian kat papa nak kena beli dua laptop sekaligus bila dua2 dapat msuk KKTM....
Pluss tahun lepas nak exam, Awatif bagi je la....
Tahun ni papa tak beli lagi untuk Safinaz, jadi Awatif bagi la dia guna dulu...
Kat rumah dah ada komputer, buat apa nak berkra adik beradik kan????
Tapi ajal laptop tu dah sampai.... Dah tak boleh bawa dah... Hari ni pulak tak sempat nak p beli baru....
Lagi meyedihkan, papa tak kasi Safinaz bawa DSLR, kembar Syahirah pulak dapat Galaxy Note papa...
Udah le laptop tak ada, DSLR pulak tak boleh bawa....
Nasib baik handfone dia yang hilang dah ganti baru, kalau tak mesti meraung la dia...
Tapi dia selamber je.... Kalau Awatif dah nangis dah....
Ni pun menaip sambil nangis.... sadis tau.... kesian dia....
Dia dah la jenis tak suka meminta, tunggu ja.... bila papa bagi baru ambil...
Tu la yang Awatif sedih sangat tu.... Kuatnya dia sampai sanggup bersabar macam tu....
Kalau Awatif yang jahat ni, mesti dah dapat laptop baru dah....
Dia yang kuat, boleh je bersabar share laptop dengan Syahirah....
Dan nasib baiklah mereka kembar yang satu kolej, satu course, satu bilik dan kadang2 satu bantal...
Tak pe la.... sabarlah wahai adinda Safinaz.....
Papa dah pesan, orang yang bersabar akan dapat yang lebih baik...
Jadi, doakanlah bisnes kakandamu ini maju... hehe...
Belajar baik2.... sila jangan tangguh kerja lagi...
Semoga jadi designer yang berjaya.....

- Syahirah, Qaseh, Safinaz-

p/s: Bakal sibuk dengan bisnes yang tertunggak dulu... :P

Thursday, 15 August 2013

Bila Nak Kahwin ???

Assalamualaikum......
Hari ni saya berkelakuan sangat pemalas....
Tak tahu la kenapa..... Baju pun malas nak lipat....
Perasaan hari ni perasan nak jadi bini orang....
Ha??? Bini orang???
Wey.... desperate sangat nak kahwin ke kak ton....
Hehe... Tak ada la....
Sebenarnya nak ucap tahniah kat kawan2 yang dah bertunang dan bernikah...
Haha... Awal depa noh...

- Tahniah Anis Azwani.... Dah bertunang dah-
*sorry curik gambar hang kat pesbuk

Ekceli, Awatif bukan rapat sangat dengan Anis ni....
Saja nak mengembirakan hati sendiri...
Tahniah juga buat Paduha yang selamat diijabkabulkan....
Serius Awatif rasa macam nak kahwin hari ni.... *sejak bila jadi muka tak malu nih???
Ni semua gara2 orang yang gatai nak couple dengan kite la nih....
Tensen tau bila cakap dengan orang tak paham bahasa nih....
Hari tu ex boyfriend Awatif minta nak couple balik.....
Awatif cakap tak nak, tapi dia tak paham....
Last Awatif post kat pesbuk yang Awatif nak bertunang....
Nampak sangat alasan basi.... Okay.... dia tak percaya pun.....
Terus rasa macam nak kahwin.... tak payah orang kacau... *perasan hot konon
Nampak sangat gedik di situ.... Calon pun tak ada, nak kahwin konon......
Okay.... Apa2 pun tahniah pada yang melangsungkan perkahwinan sempena cuti Aidilfitri ni....
Semoga berbahagia bukan sahaja hingga anak cucu, tapi bahagia sampai akhir hayat....
Amin.....

- Meet  my love... *Sila muntah hijau-

- Note to myself and you too-

p/s: Jangan lupa doakan juga keamanan buat saudara kita di Mesir....

Wednesday, 14 August 2013

Aidilfitri Sakan (Day 2)


Assalamualaikum.....
Eh.. eh..eh..... Boleh pulak nak canang cerita raya dia kat orang kan???
Sesiapa yang agak2 jemu nak baca. sila tekan button merah dihujung tu...
Sebenarnya untuk tatapan adik beradik, sepupu sepapat semua....
Malas nak upload kat pesbuk... tak bley cerita panjang....

Okay...
Hari raya kedua, masih lagi di kampung halaman Relau tercinta...
Ramai kawan yang tak datang raya pertama, nak datang raya kedua...
Mengada-ngada kan...
Orang cakap jangan tidur lepas subuh.... Tapi Awatif TERtido jugak....
Melepas rezeki nak jumpa Abang Rebong dengan Abang Bon....
Jadi... Menu untk hari raya kedua : Tomyam *rajin pulak memasak
Tok rasa sedap sangat kot sup yang Awatif buat, *perasan seketika.
Terasa diri seperti chef nak masak macam2...
Tapi Awatif telah melepaskan tangan buat sup kepada Kak Syikin....
Nampak tak pemalasnya di situ.....

Masak sikit je sebab malam Pak Long buat open house....
Open house la sangat kan....
Family dinner je pun.... Jadi ramai la adik beradik, anak beranak yang HARUS datang.....
Sebab apa HARUS???? Kalau tak datang sure kena kutuk......

-nampak sangat gila lens si Anas Anaqi (baju merah) ni.... nampak lampu kamera terus pusing-

- Asma (tudung biru) dan Shuhada (tudung merah)-

- Asmida yang kami panggil Myda-

- Nieja dan Mira-

Ekceli Awatif bukannya rapat sangat dengan diorang nih....
Time raya macam ni la nak berkumpul bertegur sapa....
Walaupun rumah dekat2 sampai kentut pun dengar *nampak benor nipunye
kami bukan selalu sembang pun....
Awatif selalu kena tegur dengan papa sebab tak bercampur sangat dengan depa nih....
nak buat macam mana papa oi....
Tengok depa semua segak2.... Awatif dengan Si kembar bukan kategori segak pun...
Pluss diorang semua ada boyfriend kot, jadi tak boleh nak bercampur sangat sebab tak sama kategori
Aeda (Shuhada) saja yang selalu tegur pun... kadang Myda... agaknya budak yang lahir tahun tu peramah kot....
Nieja dengan Mira yang sama umur dengan si kembar pun tak selalu tegur....
Tapi Awatif selalu berharap no discrimination again after this...
Semoga kami dapat berbaik-baik dan dapat bergosip sama2...

-nak dibandingkan dengan kami nih.... nampak kehodohan di situ-

-Aiikkk... Nampak tak dia tak puas hati... nak gambar dia besar2 jugak-

- Ammar yang lagi gila glamess.. mestinya buat muka macam ni-

- Kak Ina (sepupu) bersama anaknya, Qaleesya-
-Kak Ina kehilangan anak keduanya pada Ramdhan lepas sebab terbelit tali pusat... Al-Fatihah-

Okay... kami makan yang ni ja... sebenarnya ada sate, tapi dalam umah, malas nak amik.... Pak Long bajet gila tahun ni sebab buat sate sikit.... dan bihun serta nasi tersebut tak sedap.... Katering pak cik yang menang Jaguh Kampung tu.... selalu sedap, tapi malam ni tak sedap... *kutuk pulak

Kenapa tetiba gambar kaki ni??? tak sempat nak snap muka budak ni... nampak tak kebiadabannya di situ.... tikar orang duduk sesuka je pakai kasut Barbie kau tu... udah le main tolak2 orang... geram budak macam ni.... perasan vogue sangat... rasa geram sangat dengan budak ni sebab dia tolak Awatif masa tengan makan.... Awatif geram sangat, pastu Awatif try nak sekat kaki dia *tetiba aku jadi jahat bebenor


Berikut merupakan gambar anak dara beramai-ramai....
Tak tau guna kamera sapa... tak klea... (clear)
nampak sangat kegemukan Awatif di situ... ni tak masuk lagi anak Pak Jang...
Tak celuih kamera wey....
Apa2 pun... Selamat Hari Raya Aidilfitri again...

p/s: Aidilfitri pun masa terbaik untuk berkumpul... macam iklan Samsung raya tuh.....