Wednesday, 27 August 2014

7 Facts About Awatif – The Versatile Blogger Award



Assalamualaikum uollss…..
Thanks to FiFie FeyCa dan Ying yang sudi tag Awatif untuk Versatile Blogger Award nih
Versatile la sangat Awatif nih kan….
At least ada jugak orang yang tahu kewujudan Awatif nih…. Ye tak??? Hehe….

Syarat-syaratnya adalah seperti berikut:
·         Thanks to the person who gave you this award
·         Include a link to their blog
·         Select 15 blog/blogger you’ve recently discovered/followed regularly
·         Nominate these 15 to the Versatile Blogger Award
·         Tell the person who nominated you with 7 things about yourself

7 FACTS ABOUT AWATIF

1. Anak Sulung
Kebanyakan orang tak dapat agak Awatif anak sulung disebabkan saiz Awatif yang lebih kecil dari adik2 dan sifat Awatif yang agak manja. Sebagai anak sulung, Awatif mampu berdikari, tapi tetap sukakan perhatian dari ahli keluarga yang lain dan jugak kawan2. Sebab tu Awatif agak manja… hehe

2. Tak sombong
Tak kenal maka tak cinta okay. Kawan2 Awatif kebanyakkannya tak suka Awatif pada awal (first impression) disebabkan Awatif nampak sombong. Sampai hati uollss…. Tapi bila diorang dah berkawan, Alhamdulillah diorang sebenarnya lebih senang dengan Awatif. Awatif sendiri pun tak tau yang Awatif nampak sombong. Sombong kat mana??Habaq mai sat…. hehe

3. Suka tengok lelaki handsome
Ni salah satu perangai buruk rasanya…. Hehe….. Tak kira budak sekolah atau bapak orang, daku mesti pandang tak kelip mata. Disebabkan itu jugalah Awatif suka artis Korea. TAPI…… Ada batas jugak la…. Takat tengok je mampu. Tak ada la sampai stalk orang tuh…. Dalam usaha untuk membuang tabiat nih… Hehe

4. Sangat tegas bab2 kekemasan
Ala…. Macam ‘Rania Tip Top’. Tapi kadang2 lebih teruk dari tu. Orang terdekat atau yang kenal Awatif sangat aware dengan perangai Awatif yang ni. Semuanya perkara harus disusun dengan kemas mengikut jenis, warna dan lain2. Bukan kata baju dalam almari susun ikut warna, baju yang basuh pun sidai ikut warna. Semua tu Awatif buat sendiri tanpa libatkan orang lain okay. Walaupun agak teruk, tapi perangai ni masih bertempat la….

5. Sangat sensitive
Awatif sangat cepat sensitive. Apa2 sikit nangis. Kena marah nangis, tengok drama Korea nangis, sendiri yang sakit pun nangis. Hehe…… Kalau tengok orang nagis pun Awatif menangis jugak. Dan Awatif cepat terasa walaupun orang bergurau…. hehe

6. Kedekut
Kalau melibatkan duit Awatif, Awatif memang sangat kedekut. Awatif banyak guna duit parents untuk barang yang Awatif teringin. Kalau teringin sangat pun, Awatif akan buat sendiri je. Sebab tu Awatif lebih suka kerja2 DIY…. Awatif hanya akan gunakan duit Awatif kalau benda tu sangat penting atau bagi keuntungan balik kat Awatif. Dalam dok kedekut pun masih bagi orang pinjam duit sampai orang tak sedar diri nak bayar….. Pemurah dalam kedekut. Boleh macam tu??? Hehe….

7. Tak ada special boyfriend dan tak ada keinginan.
Waaaahhhhh… Macam nak promote diri pulak kan??? Awatif bukan fobia sangat, tapi lebih kepada malas nak menyusahkan diri. Kalau couple nak kena mesej, call @ paling malas online. Semua tu Awatif malas nak buat. Dan Awatif cukup menyampah dengan lelaki yang baru je kenal, tapi sibuk2 nak bergelpren-boipren.... tak mau okay... Single is simple. Tapi kadang2 teringin gak….. hahahaha…..


Minta maaf kalau uolss dah di tag....
Tapi iolss nak tag uollss jugak sebab uolss comel... hehe
Jangan lupa tingglkan link uollss kat komen tau…. Hehe…
Jom join ramai2…..
Boleh kenal uollsss lagi….. kan???


p/s: Nak merdeka pun Awatif sibuk uollsss….. tak caye???

Friday, 22 August 2014

#MH17 : Malaysia Berkabung


Assalamualaikum uolls...
Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul....
Tapi.... Setiap yang berlaku ada hikmahnya.....
Allah tak kan menguji seseorang kalau dia tak mampu....
Pernah pelajar Awatif cakap, "Kalau macam tu, saya nak doa kat Allah, jangan uji saya sebab saya tak mampu"
Sesunguhnya semua itu adalah rahsia Allah....
Tugas kita adalah perlu menerima dengan redha setiap yang berlaku dan berdoa kepada Allah supaya memudahkan segala urusan....

Hari ni Awatif sendiri rasa malas nak online sebenarnya....
Facebook, blog, instagram dan segala social network penuh dengan gambar #MalaysiaBerkabung
Sedih sangat bila tengok gambar2 tu... Air mata memang tak dapat tahan dah.....
Walaupun hanya hubungan saudara sesama Islam, Awatif sendiri rasa sebak sangat
Apatah lagi keluarga terdekat..... Sungguh kuat, tabah hati mereka....

Bila online Facebook, macam2 komen yang boleh korang baca....
Ada juga yang nak bergaduh, bertekak, saling mempertikaikan sesama sendiri....
Pada Awatif, diam tu lebih baik....
Tak payah nak komen itu tak kena, ini tak kena....
Cukup dengan doakan diorang....
Semoga roh mereka sentiasa tenang dan ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman



*sumber gambar: Google & Facebook


p/s: Al Fatihah buat mangsa tragedi MH17 dan salam takziah kepada keluarga mangsa

Wednesday, 20 August 2014

Giveaway | Saya nak poskad dari Moscow

Assalamualaikum uollsss.....
Awatif sebenarnya bukan selalu join giveaway....
Memandangkan Awatif telah ditag oleh Fifie dan senang sangat nak join, terus rasa senang hati bunga2 cinta je nak join....
Tacing sat ada orang sudi tag Awatif... Thanks fifie
Jauh nau poskad. Dari Moscow tu....
Awatif sah2 la tak pernah pi....

Memandangkan kena tag 3 orang blogger, Awatif tag mereka ini


- Klik Banner untuk join -

10 blogger bertuah akan menerima poskad dari Moscow khas daripada Evariena
Tarikh tutup penyertaan : 24 Ogos 2014
Jom pakat join ramai2....
Senang je nih....


p/s: adakah daku bertuah mcam SongJiHyo???

WordlessWednesday #2 : Fangirls Problem




p/s: Kalau yang sampai beratus tu mcm mna???

Tuesday, 19 August 2014

do KYUNGSOO jodoh aku???

Assalamualaikum uollsss....
Hari ini hari Selasa.... Okay, semua orang tau....
Dari kecik sampai besaq ni, Awatif rasa hari Selasa hari yang paling suram dalam setiap minggu....
Tanggapan yg sangat negatif.... Mohon jangan contohi...
Hari selasa selalunya cerita tak best.... Lepas tu rasa macam hari Sabtu lambat sangat...
Maka daku terpaksa melayan ulangan drama2 Korea.... ChoiiiiiMinHo.....


Hari ni kerja habis awal....
Memandangkan hari Selasa merupakan hari yang bosan buat Awatif, mulalah nak buat aktiviti meroyan...
Tetiba hari ni teringin nak buat Ideal Type World Cup....
Alaaa..... Macam dalam Running Man tuh...
Konon ramai sangat jejaka pujaan hati, nak tengok sikit sapa yg nak menang
Memandangkan Awatif suka semua member Exo, Awatif buat pusingan untuk Exo saja dulu *nmpak sangat meroyan nya.....
Lantak la uollss nak cakap apa.... Janji den pueh hati.... Ye tak....
Surprisingly, DO KYUNGSOO asyik menang ja....
Padahal Awatif rasa Awatif lebih minat Baekhyun, Sehun @ Suho....
Tapi tak pa.... D.O kan lebih nampak matang....

- aktiviti melampau -

Dan....
Hari ni Awatif rasa berjodoh sangat dengan Kyungsoo
Bukak pebuk nampak post ni yang Awatif nampak dulu.....



















Apakah???
Kyungsoo.... I know you miss me.... Tolong la jangan muncul sangat... Meroyan daku nanti....
Tu pun gedik jugak daku usha pesbuk budak tu....
Tolong jangan salah anggap ye.... Awatif cuma nak tengok betul sama tak...
Alang2 orang dah letak link... apa salahnya... ye tak??? haha
Agak sama la dengan D.O.... senyuman dia kot nak sama....
Cuba uollss google Do Kyungsoo Malaysia.... haha
Maknanya.... Orang Malaysia pun boleh tahan handsome macam artis KPOP.... kott... hehe
Yang penting.... No plastic surgery....
Jadi.... Belilah barangan buatan Malaysia..... *ada kena mengena ke???


- Kekadang daku rasa Si Amin ni nak macam KwangSoo... Tapi KwangSoo macho lagi... hehe-

p/s: Ampun Amin.... aku cuba men'feymes'kan hang.... hehe

Monday, 18 August 2014

Hai Uoollss

Assalamualaikum uollsss…..
Waahhhhh….. Lama benar tak menaip nih….
Tangan pun dah naik membengkak akibat berehat terlalu lama *tipu…tipu
Alhamdulillah….. ‘Ketumbuhan’ dalam otak selama 4 tahun berakhir sudah…..
Akhirnya daku lulus ujian memandu weyhhhh….. Konon kronik la sangat kan…..
Sejak 4 tahun yang lepas, Awatif hanya ada lesen motor je disebabkan rasa takut nak bawa kereta….
Tapi tahun ni, papa paksa jugak amik lesen……
Bermula saat paksaan itulah Awatif nak buat kerja lain pun tak senang….
Sebab tu la 3 bulan yang lepas daku tak ber’feeling’ nak blogging pun…
Padahal bukan susah sangat pun nak bawa kereta tu….. Fobia tak bertempat kan??? Haha
Pada uollss mungkin perkara biasa, tapi pada Awatif tu masalah besar sebab Awatif tak pernah bawa langsung….
Nak gerak stereng masa kereta statik pun takut, apatah lagi nak bawa…. Paranoid sangat…..
Dan….. Daku tak perlu merempit lagi lepas ni….. *boleh feeling anggun skit…. Hehe


- Selepas ni daku mampu selfie di tempat pemandu okay -

Tak terlambat jugak rasanya Awatif nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI…..
Alhamdulliah juga….. Raya tahun ni lebih baik dari tahun lepas….
Sebabnya Awatif dah pandai masak sikit….. *kembang hidung sat
Tahun ni Awatif buat mee soto untuk kawan2 datang beraya, tapi tak sampai tengahari dah habis sup soto tu….
Setiap tahun, adik beradik, sepupu sepapat Awatif biasanya tak kan makan kat rumah Tok sebab rumah masing2 dekat2 je….
Selalu mai beraya, bersalam je…. Tahun ni mai makan pulak…. Pak Long, Mak Long, Mak Ngah, Mak Lang semua pakat mai makan….
Sebabnya semua orang buat laksa kecuali Awatif…. Sebab tu soto Awatif habis…. *bukan sedap sangat pun…. Haha
Tapi ada jugak la Mak Long cakap sedap, lain kali buat lagi *kembang hidung tak kempis2
Dan….. Baju raya tahun ni, Awatif beli yang simple je….
Selalu beli lebih seratus, tahun ni daku bajet gila…. Tak sampai RM70…. Jimat tak???
Lepas tu, malam raya dok berjaga sampai 3 pagi bubuh manik kat baju….
Si kembar punya pasal lah ni….. Dalam baju kakak pun tak siap lagi, sempat offer orang lain nak bubuh manik…..
Untuk tahun depan, Papa dah bagi arahan buat baju sendiri….. *risau tak tidur malam raya je….
Mudah-mudahan rezeki kami lebih murah lepas nih…..


- Kesuntukan masa, boleh guna manik ni je. Nak cari baju raya pun susah skunk ni. Banyak manik sangat. Buat sendiri baru pueh hati.... Ye tak?? -


- Duduk sama tinggi, berdiri daku yang rendah -


- Mereka2 yg sempat beraya bersama -

Insyaallah….. Bulan depan Awatif akan mula kerja baru….
Tanpa Mama, tanpa family, tanpa bela diri….
Awatif pilih antara kerja yang paling senang kat dunia ni….
Sebabnya Awatif tetap nak teruskan minat Awatif walaupun kerja makan gaji…. Hehe
Kerja dengan Mama syok sebenarnya dan agak senang, tapi gedik nak kerja lain jugak…. hehe
Walaupun ‘sakit otak’ sepanjang beberapa bulan nih, Awatif tetap sempat menghabiskan beberapa drama Korea yang Awatif tinggal….
Antaranya Empress Ki…… Syok gila cerita nih….
Walaupun episode banyak gila, dan mungkin sesetengah orang tak suka cerita unsur2 sejarah nih, Awatif suka….
Mungkin pelik sikit, tapi Awatif suka gila cerita2 yang balas dendam nih….
Balas dendam tu memang tak baik, tapi Awatif memang suka cerita2 macam tu….
Mudah-mudahan Awatif tak terbawa-bawa niat membalas dendam tu….. Ye tak???
Jadi uollss…… Teruskan menyokong Awatif, kerana Awatif juga akan terus sokong uollss….. *bajet hot sat :D


- Suka sangat lakonan Ha Ji Won..... Mulut daku tak henti2 komen bila tengok crita ni. Konon emotional sangat kan.... -

- Dia yang termasuk dalam senarai pujaan hati.... Lebiuuu :P -



p/s: KFC Green Curry, tak la sedap sangat…. Hehe