Wednesday, 21 August 2013

Biar CAP AYAM Jangan Sampai BERKAKI AYAM

Assalamualaikum....
Dah dua hari biarkan blog ni...
Hari Isnin pagi dengan bersemangat nak on laptop tiba2 papa suruh p bank in duit pulak....
Baru la teringat nak hantar hadiah untuk Aswad jugak, terasa malas betul nak gerak kaki ni...
Balik dari bank makan dulu untuk simpan tenaga... haha (suruh pagi tengahari baru pi)
Bila nak on je laptop tersayang intan payung tu, tiba2 tak boleh pulak....
Dah memang nak rosak pun nak on apa lagi... Abang Lan dah cakap nak rosak....  Gedik nak on kenapa.......
Sampai pagi kelmarin tak boleh on jugak....
Papa balik makan tengahari kelmarin (wajib balik sebab saya penat masak)
Then papa cakap satgi petang siap awal skit.... Pi beli laptop baru....
Patut la laptop tu tak nak hidup, nak dapat yang baru....
Tapi untuk si kembar Safinaz..... tumpang je la mampu sementara nak repair laptop Awatif tu....
Giliran Awatif pulak bersabar sampai papa dapat duit lebih lagi....

Macam biasa, shopping di tempat yang sama kegemaran papa...
Di mana lagi kalau bukan sini.....
Sini mana???
Sini la...
Bawah sini....


Ni je la tempat yang mampu pi pun...
Memandangkan PC Depot dah tutup waktu tu, Papa pun suruh beli dalam mall je...
Singgah satu kedai PC ni belek2 je la dulu....
Tetiba mai sorang ABangla.... amboi pakai kemeja terus nampak MACAM hensem...
MACAM okay..... Sila baca part ABangla dibawah dengan nada ABangla...
ABangla : Ini laptop lima ratus....
Awatif: Apa???
ABangla: lima ratus GB
Awatif: tak pe la.... Saya tak minat yang ni.... Tak cantik...
ABangla: Memang tak cantik, tapi ini cantik.... lima ratus jugak....
Awatif: Okay.... Saya jalan2 dulu, nanti saya datang balik....
Tak berani la nak beli kat situ.... Kite ni dah la dalam kategori GAGAP IT, satgi susah lak tak tahu specification dia macam mana....


Ni je mampu.... Tak ada la touch screen bagai.... tak mampu den walaupun bukan guna duit den... haha....
Lepas beli laptop je, papa suruh pi beli baju dengan Aeda....
Papa suruh ajak Aeda sekali sebab hari tu papa belanja adik dia saje....
Untuk bagi adil, kali ni ajak Aeda....
Bagai orang dahaga disuakan air, dengan pantas kaki ni bergerak....
Masa Aeda try baju, Awatif pun pilih la baju....
Awatif agak dah muat baju tu, terus la bagi kat salesgirl kat situ... tak ingat nama dia... Melayu
Tawu dia cakap apa???
"Baju ni tak dak less kak... Nak ka???"
Aishhh.... buat kesekian kalinya orang cakap macam tu kat Awatif....
Ape??? Ingat aku pakai baju t-shirt je tak mampu nak beli baju jenama ke????
Terus tak jadi nak beli.... Pi kat tempat len pulak cari baju...
Mai sorang pompuan india.... Baik je dia layan.... siap buat lawak lagi...
Elehh.... kalau orang pakai baju biasa pun, tak boleh beli baju tu ke???
Mentang2 Awatif pakai t-shirt free yang memang nampak macam baju free, dia ingat tak mampu pulak...
Ingat kite ni tak mampu ke???
Bukan nak berlagak.... Tapi setiap kali Awatif shopping, salesgirl melayu mesti macam buat tak endah je...
Apesal kau??? Tak minta duit kau pun... Kite guna duit ayah kite....
Nampak sangat perasaan iri hati sesama melayu... kite tau la kite ni 'comels' tak boleh ke nak pakai baju cantik2????

*sumber oppa google

Bila beli barang jenama ni.... mesti nak jadi isu jugak...
Awatif bukan la dalam kategori tegar branded....
Kalau beli barang jenama pun guna duit Papa ja.... sendiri tak mampu la...
Tu pun tak da nak beli Prada, Gucci... setakat Levis, BUM, Diesel, tu boleh la...
Bajet atas seribu tak mampu la... dalam mimpi boleh...
Kalau Awatif, baju Cap Ayam dah cukup...... Dak pun baju dari siam yang banyak jual kat mall...
RM20 RM30 tu mampu la....
Papa beli pun setahun 3,4 kali ja.... tu pun pakai bertahun... tahan lama skit...
Kalau papa kata beli, baru beli....
Kadang2 nama ja pi shopping, tapi pi makan angin aircond mall ja... Lagi teruk kadang2 kuar makan angin aircond kereta je.... lepastu cuci mata yang bengkak ni sebab tak dapat beli...

Tapi ada sorang kenalan Awatif..... hidup dia amboi mewahnya....
Bulan puasa berbuka kat hotel,
Kereta rajin modified,
Update status kat facebook jejalan sana-sini, makan itu ini,
Gadget tak payah cakap, semua ada... Ipad, DSLR, Iphone, smartphone, publicphone semua ada....
Tapi semua orang tau yang dia bukan kerja hebat2......
Kalau kerja hebat tak pa... tak ingat ka masa depan nanti... anak bini macam mana nanti...
Buat apa nak menunjuk kalau tak mampu???
Papa Awatif pun selalu kena macam Awatif...
Kami dua selalu simple.... kalau si kembar dengan Nuwail agak glames okay...
Orang selalu tanya banyak kali kalau kami nak beli apa2.... "Betul ke nak beli?? Tak dak less ni??? Ni mahal skit"
Kampung sangat ke aku nih???
Tapi papa cakap.... biaq kita sederhana, jangan kita boros sampai papa kedana....
Perlu ke pakai baju nampak jenama jauh sebatu kalau niat nak menunjuk???
Perlu ke update status kat pesbuk, twitter yang kita beli barang branded???
Perlu ke berlawan-lawan dalam membeli semata-mata nak tunjuk sapa lagi hebat???
Perlu ka???

*Oppa google

Banyak2 la muhasabah diri....
Tak kemana semua tu... tak boleh bawa masuk kubur pun...
Lagi tak boleh bawa masuk syurga sebab syurga nanti semua ada....
Beli baju mahal2, riban2, juta2, last nanti kain kafan warna putih tu ja kita pakai....
Beli kereta hebat2, modified untuk nampak hebat, last2 nanti naik keranda ja
Rumah mewah, besaq gedabak, tapi bila mati kubur tak besaq mana....
Bukan nak kata kat orang... peringatan untuk diri Awatif jugak...
Awatif pun nak kereta mewah, rumah besar..... tipulah kalau Awatif tak nak...
Tapi apa yang kita buat tu bergantung pada niat kita....
Bila Awatif sendiri pikir balik, banyak benda yang Awatif kena tolak untuk hidup mewah sebab kebanyakannya tak kena dengan niat.... Kalau kita niat baik, baik la jadinya...
Tak salah kalau kita nak kaya, atau kita kaya, tapi tetapkan niat kita untuk perkara yang baik....
Bukan untuk menunjuk, bermegah ataupun bersaing....
Tak salah kita nak beli barang branded kalau kita mampu, tapi jangan la menunjuk... kalau dah update status beli itu ini tak menunjuk ke namanya??? Rumah besar, kereta besar takpa, amal pun kena besar...
Jadi, apa2 pun kita nak buat, niatkan perkara yang baik ya.... niat tu penting...
Jangan lak cakap niat untuk buat kebajikan, padahal dalam hati untuk dapat pujian....
Niat hati yang betul2 diambil kira.... niat mulut tak kira okay....
Hati2 dengan niat anda... hehe... (peringatan untuk diri sendiri jugak)

Ohhh... lupa....
Awatif dengan Aeda jalan dulu ke tempat parking semalam...
Tiba2 mamat carwash mai mintak nombor..... *perlu ka cerita....
Awatif sekerat nombor, papa mai.... haha....
Persoalannnya, apesal aku gatai sangat nih.... tolong la jangan desperate sangat Awatif oi....
Nasib baik tak bagi habis, kalau dak nampak sangat Awatif agak gedik di situ...
Ya Allah... jauhkan aku dari perangai gatai garik again... hehe
SILA ABAIKAN PERNGGAN INI....!!!!!

p/s: Niat menunjuk mesti ada tanpa kita sedar.... susah betul nak buang kan????

No comments:

Post a Comment