Sunday, 21 July 2013

영원히 친구


Assalamualaikum......
Waahh.... Rajin pulak menaip nih...
Rajin la sangat.... konon cik enon lah kan
"Musuhku, suamiku"
Pernah baca tak novel ni??? Rasanya ramai yang pernah kan???
Dan Awatif agak ketinggalan zaman jugak dengan novel2 ni....
Novel ni pun baca sebab Miss Twins yang beli.... Kalau ikut Awatif nak beli, jangan haraplah....
Kalau Awatif nak beli pun, guna duit papa..... Jimat skit....

Tapi bukan nak cakap pasal novel ni....
Bukan jugak nak cakap pasal suami........
Lagi bukan nak cakap pasal musuh....
Pokoknya bukan pasal tajuk novel ni.... Cuma nak amik sikit kisah novel ni....
Dalam novel ni ada kisah dimana bila Lysa Lafisya kahwin dengan Rafeeqi, Dieya (sahabat baik Lysa) menuduh Lysa sengaja perangkap Rafeeqi sebab harta.... *okay.korang pun tahu
Then, Awatif terfikir jugak, kalau Awatif dalam situasi tu, agaknya kawan2 Awatif buat benda yang sama tak??? Ataupun diorang membela Awatif... haha...
Ekceli nak cakap pasal berkawan sebenarnya... hehe...
Sepanjang Awatif hidup, Awatif rasa ramai jugak la kawan yang Awatif ada....

Masa sekolah rendah, kawan Awatif agak ramai la... dan musuh pun agak ramai kot... haha
Sekolah rendah dulu berlagak... kawan dengan orang pandai ja, yang hot saja....
Budak2 lain panggil kami ni 'Geng Pengawas Berlagak' (GPB)
Bila dah masuk sekolah mengengah, kami semua terpisah....
Dan hanya Awatif masuk sekolah lain dari geng2 Awatif........
Sekolah hebat, tapi Awatif tak sehebat budak2 sekolah tu...
Bila sekolah menengah..... lagi ramai kawan....
Geng Asrama pulak.... memang ramai dan semua sangat2 best....
Mylia, Intan, Adzira, Jat, Shiema, Husna, Amalina, Dena, Khaleeda, Aimi, dannnnn ramai lagi yang tak larat nak sebut.....
Bila masuk form 4, Awatif dengan gatai meqelanya pi pindah sekolah....
Saja nak rasa sekolah biasa la konon cik enon.....
Bila masuk ja sekolah tu, jumpa la kawan2 sekolah rendah balik....
Tapi bukan GPB.... mulalah orang tanya macam2...
"Hang bukan sekolah pandai ka???"
"Awat hang mai sekolah ni?? "
"Boleh pulak hang mai sekolah ni???" *tu la... dulu sekolah rendah berlagak konon cik enon
Dan Papa bising gila sebab Awatif tukar sekolah... Pengetua sekolah lama pun ceramah dekat 2 jam....
Mau tak nya.... Dapat result PMR terus naik pejabat tukar sekolah.... Kena bising la....
Tapi perjanjian dah dibuat, kata harus dikota.... 7A @ 8A PMR boleh tukar sekolah....
Maka bermulalah episod baru di sekolah baru....
Jumpa habis skandal2 lama dulu.... Walaupun sekolah biasa... pelajar agak luar biasa...
Bila di sekolah baru tak la rasa macam diri ni bodoh sangat...
Bila tak rasa diri ni bodoh, mula la enjoy terlebih sampai dekat SPM...
Kawan2 sekelas pulak sekepala.... Sorang rajin, semua rajin.... Sorang malas, semua malas.... Nasib baik tak hancuss result SPM tu....
Kemudian dengan degilnya sekali lagi Awatif menolak tawaran matrik, uitm, politeknik dll untuk masuk form 6... Konon frust tak boleh masuk IPG...
1 tahun setengah form 6 tu.... dan Awatif mula malas nak berkawan...
Dalam kelas yang okay cuma Wani, Syazleen, Aidil, Akmal Syuhada, Hani je kot....
Kadang2 yang menjengkelkan tu lebih menghiburkan....

Kesemuuuuaaaaaa kawan tersebut, mesti akan cakap BFF....
BEST FRIEND FOREVER.....
Korang pun selalu buat macam tu dengan kawan2 kan????
Forever ke????
GPB Awatif dulu memang tak jumpa dah...
Kawan2 Badlishah dulu, ada jugak la jumpa... tapi tak tahu kenapa rasa awkward sangat ntah...
Jat siap hantar kad raya la, kad kenduri kakak dia pun hantar....
Tapi Awatif agak bongek sebab tak balas...
Bila dah lama tak berhubung tu, terputus la.... tahun ni ada la jugak yang tegur....
Jadi tak putus sangat la.... kalau biar, tali pun reput pastu putus kan???
Kawan Widuri ja kot yang masih ada... Maybe sebab baru dua tahun keluar sekolah kot....
Yang selalu pun Amalina + Syahirah : boleh p makan lagi....
Aidil + Asraf : yang dok ghajin tegoq kat pesbuk
Yang paling care skali : Hanis....
Result MUET, Result STPM, result UPU, segala jenis result mesti kol nak tanya....
Pastu nak tolong carikan boyfriend kat Awatif lagi...
Lepas ni mungkin tambah lagi kawan... kawan kolej... dan akhir sekali kawan sekerja....
Tak tahu yang mana satu yang akan kekal lama....

Kalau boleh....
Semua orang nak ramai kawan... semua orang nak kawan ingat kat dia....
Awatif sendiri la kan, Awatif sanggup hilang boyfriend lagi dari hilang kawan....
Boyfriend hilang tak pa, suami hilang tak boleh la.... haha...
Kalau gaduh dengan boyfriend pun mesti carik kawan kalau tak cari family kan???
Bila dan janji BFF semua orang nak kawan2 saling percaya, saling membantu dan harus saling ingat kan....
And so do I..... Awatif juga percaya, kawan2 Awatif mesti ingat Awatif...
Bila kita ingat kat orang, orang pun akan ingat kita.... sama la...
Kalau kita ingat Allah, Allah pun akan ingat kita kan????
Jadi, mari doakan untuk kesejahteraan sahabat kita, dan doakan untuk persahabatan anda dan kawan2 anda...
Haha.... tacing pulak menaip panjang2 ni....

 -Retro la sangat... Form 2/2007-

 -Amin yang asyik tersesat Form5/2010-

-Form 6/2012-


p/s: Kawan blogger pun ada.... Bakal adik ipar maybe... :P

No comments:

Post a Comment